INFO BIRO

Veliko priznanje: Novosađanka u vrhu svetske forenzike!

Naučni rezultati i saradnja sa policijskim laboratorijama sa Bliskog istoka obezbedili su Dragani Zgonjanin-Bosić mesto među devet najboljih forenzičara na svetu

Dragana Zgonjanin-Bosić, zaposlena u Institutu za sudsku medicinu Kliničkog centra Vojvodine (KCV), izabrana je među devet najboljih forenzičara na svetu. Ovo posebno priznanje pripalo joj je na nedavno održanom Kongresu iz forenzičke genetike u Seulu, na kom je učestvovalo 700 stručnjaka iz 68 zemalja sveta. Dragana je, pored još osam kolega, dobila specijalnu nagradu i svrstana je u sam vrh svetske forenzike.

Ovo veliko priznanje naša forenzičarka zaslužila je na osnovu naučnih rezultata, ali i saradnje s drugim laboratorijama, među kojima se izdvajaju one sa policijama iz Dubaija i Katara.

- Forenzičari iz Dubaija su mi na pretprošlom kongresu ponudili saradnju i rezultat je da smo ovog puta predstavili dva zajednička naučna dostignuća – kaže Dragana. - Radimo na Y-hromozomskom markeru koji će pomoći bržoj i kvalitetnijoj identifikaciji muške komponente kod slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Dragana Zgonjanin-Bosić bavi se forenzičkom analizom kriminalističkih slučajeva, utvrđivanjem roditeljstva i humanom indentifikacijom posmrtnih ostataka.

- Analizom kostiju forenzičari ne vole da se bave, jer su to najzahtevniji uzorci. Tela su obično uništena, zapaljena ili su dugo bila u vodi. Rezultati su neizvesni i radi se sa kancerogenim i mutogenim materijama. Ovaj segment DNK analize daleko je najneisplativiji, pa to rade obično entuzijaste - priča Dragana.

Naša forenzičarka boravila je prošlog meseca u Dubaiju kao specijalan gost ustanove „General Department of Forensic Sciences and Criminology, Dubai Police“:

- Imala sam izuzetnu priliku da istražim niz različitih kritičnih slučajeva koji su rešeni primenom najnovijih razvijenih tehnologija. Nastavili smo sa zajedničkim radom na nedavno razvijenom multiplek kitom, za profilisanje DNK muškaraca. Ovaj alat će nam pomoći da uvedemo do sada najefikasniji test profiliranja muškaraca, koji će se lako primenjivati pri identifikaciji muške komponente kod silovanja, ali i pri testiranju rodbinske veze i muške nasledne linije.

Ceo tekst možete da pročitate OVDE


BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Naše doktorke u TOP 10 najboljih u Dubaiju!

Lično iskustvo: U Emiratima će svako naći svoju sreću (VIDEO)

Konkurisali ste za posao u UAE i nema odgovora? Razlog je...