INFO BIRO

Tuzla Gastro Show: Burek i ćevapi za Ginisa! (FOTO + VIDEO)

Najveće porcije ikada!

U okviru manifestacije Tuzla Gastro Show na centralnom trgu u ovom gradu upriličeno je obaranje dva Ginisova rekorda. Grupa Tuzlaka napravila je najveći burek pripremljen ikada u BiH težine 650 kilograma i najveću lepinju sa 1.500 ćevapa. Zvanični rezultati da li je BiH ušla u Ginisovu knjigu rekorda biće poznati za tri meseca, piše Klix.ba

  

  

- Dimenzije bureka su šest puta šest metara. U pripremi i pečenju bureka je učestvovalo 14 ljudi, a priprema bureka trajala je šest sati u lokalnom restoranu. Dužina jufke je 1.500 metara i izazov je bio pripremiti sve ovo, kao i njegov sam prevoz za koji smo koristili specijalno vozilo - izjavio je Omer Isović iz agencije "Kreativa marketing" koja se potpisuje kao organizator Tuzla Gastro Showa. - Željeli smo s burekom i s ćevapima skrenuti pažnju domaćoj i svjetskoj javnosti na naša tradicionalna jela; iako su Slovenci zaštitili ćevap, on je bosanski i uvijek će biti. I još nešto na kraju, burek je s mesom!

Ranije, Slovenci su napravili najveći burek 5,5 metara, ali on nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Pre dve i po godine u pekari "Redžić" u Žepču napravljen je burek koji po dimenzijama komotno može da konkuriše za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda, ali je ipak bio manji od ovog napravljenog u Tuzli. Pogledajte kako je izgledalo dopremanje džinovskog bureka:

BIRO

Foto: Agencija Anadolija


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Top 30 najatraktivnijih lokacija u BiH (FOTO + VIDEO)

Ima se, može se: Turisti troše kao da su šeici!

Na kafi sa Draganom Nikolić: Emirati traže frizere iz Evrope