INFO BIRO

Teslina bista u Izmiru (FOTO)

Teslina bista, rad akademskog vajara iz Banja Luke Bojana Mikulića, biće na jesen postavljena u Izmiru, u okviru University of Economics.

Nikola Lončar iz Tesline naučne fondacije (Filаdelfija) predaće Teslinu bistu generalnom konzulu Republike Srbije u Istanbulu gospodinu Zoranu Markoviću koji je preuzeo na sebe dalju organizaciju. Rektor Univerziteta u Izmiru sa zadovoljstvom je prihvatio ovaj poklon, a organzatori se nadaju da će i rektor Beogradskog univerziteta prisustvovati ovom događaju.

Ova ideja se izrodila sasvim slučajno, u maju 2015. godine, kada je Komora inženjera i tehničara Izmira organizovala simpozijum pod nazivom  “Nikola Tesla - pionir električne energije” na kome je prisustvovalo više od 1.200 ljudi. Veliki broj novinara je pratio ovaj događaj, a direktan prenos sa simpozijuma su gledali preko interneta Teslini fanovi širom sveta. Nа simpozijumu su između ostalih govorili direktor Muzejа Nikole Tesle iz Beogrаdа Dr. Ing. Brаnimir Jovаnović, predsednik Tesla Science Foundation Nikolа Lončаr i predsednik Komore elektro-inžinjerа Husein Ješil iz Izmira, koji su veoma nadahnuto predstavili život i rаd Nikole Tesle.

Tesla je inspiracija! Omladina i studenti u Turskoj bili su veoma otvoreni i zainteresovani za nova saznanja. Moram da priznam, nismo imali u planu da poklonimo Teslinu bistu. Ali, bili smo toliko ganuti pažnjom i interesovanjem za Teslu i njegov rad, da smo poželeli da Teslina bista ostane tu i za pokolenja koja dolaze. Od jeseni, kada počne nova školska godina, Teslina bista krasiće park Univerziteta. Ovo je deseta Teslina bista koju je naša Fondacija darovala - rekao je Nikola Lončar iz Tesline naučne fondacije iz Filаdelfije (SAD).

BIRO

Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Plan B za Studio B: Investirajte u simbol Beograda (VIDEO)

Mala, ali najlepša: Flights in Montenegro (VIDEO)

10 razloga da letujete u Srbiji (FOTO)