INFO BIRO

Svjetski uspjeh mlade hrvatske astrofizičarke

Genijalna Hrvatica s 24 godine doktorirala na ponajboljem svjetskom učilištu.

            

Andrea Kulier već sa 12 godina upisala je studij matematike i fizike u SAD-u.

Ima samo 24 godine, a o njoj su, pisali kako domaći tako i američki mediji, 2009. godine kada je u dobi od 17 godina upisala doktorat na Princetonu. Andrea Kulier rođena je 1991. godine u Zagrebu, a 1996. godine s roditeljima se preselila u Ameriku.

Njezini roditelji, Dubravka i Igor Kulier, dugo su radili u Hrvatskim željeznicima, a kada su na američkoj lutriji Diversity Visa dobili “zelenu kartu”, odlučili su pokušati živjeti u SAD-u. Preselili su se u kalifornijski grad Placentia gdje je Igor Kulier našao posao kao kompjutorski programer, dok je njegova supruga vodila brigu o obitelji.

         

           

Andrea Kulier od malena je s lakoćom učila i razumijevala stvari oko sebe. Kada je imala samo tri godine i nekoliko mjeseci, sama je naučila čitati slova gledajući “Kolo sreće” na HTV-u. Roditelji su joj priskočili u pomoć i pomogli da poveže slova u slogove pa je tako s tri i pol godine prilično tečno sama čitala dječje priče i knjige.

U Americi je naučila engleski jezik za manje od šest mjeseci gledajući na TV-u dječje emisije. Kasnije je u školi pokazala izniman talent za matematiku te je zahvaljujući Early Entrance Program (EPP), koji pomaže posebno talentiranoj djeci, preskočila srednju školu. U dobi od 12 godina, dok se većina djevojčica još igra, Andrea je upisala studij matematike i fizike na Kalifornijskom državnom sveučilištu u Los Angelesu.

         

           

Diplomirala je 2009. godine, a primljena je na doktorat na nekoliko vodećih svjetskih sveučilišta, uključujući Harvard, Caltech te sveučilišta California u Irvineu i Berkeleyju. Dolazak sa 17 godina Mlada Andrea naposljetku je izabrala glasoviti Princeton, sveučilište čiji je član od 1933. do 1955. godine bio najpoznatiji fizičar u povijesti Albert Einstein

Princeton je mladoj Andrei Kulier dodijelio 36.000 dolara godišnje za školarinu te oko 33.000 dolara za stan, hranu i ostale troškove. Kad je upisala doktorat na Pricetonu, predstavnici toga sveučilišta priznali su da rijetko imaju doktorande mlađe od 18 godina.

Cijelu vijest pročitajte OVDJE

            

         

A. Tanasković/Jutarnji.hr

                


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče:

Hrabra i odvažna: Dala otkaz i krenula na put oko svijeta!

Čudo sa Jadrana: Muzika koja će vas istog trena opustiti (FOTO+VIDEO)

Kampanja godine: Ova deca su ponos Novog Sada (FOTO)