INFO BIRO

Superheroji na ulicama Beograda (FOTO)

Betmen, Bučer, Žena-mačka i drugi poznati likovi svetskih franšiza našli su se u Beogradu.

Cosplayer, Foto: Aleksandar Jovković

             

Izložba "COSPLAYER BELGRADE: Mašta, fikcija ili stvarnost?" fotografa Aleksandra Jovkovića (neki ga možda znaju i pod umetničkim pseudonimom GURU) otvorena je osmog januara ove godine u galeriji Ozon, piše 24 sata.

Ovim atraktivnim fotografijama, Jovković je fiktivne likove je oživeo kroz protagoniste koji se nalaze u nama poznatom, a za njih neočekivanom okruženju, a poznati gradski ambijent pretvorio je skoro u stripovski kvadrat, što ga (paradoksalno) čini fiktivnim.- U saradnji sa Udruženjem za promociju japanske pop kulture „Sakurabana“, modele sam slikao u studiju, u kostimima koji su jako zahtevni. Zato sam poželeo da im obezbedim i adekvatno okruženje, pa sam ambijente slikao naknadno. Želeo sam da to budu beogradske lokacije koje su prepoznatljive, a da sve bude u fazonu holivudskih plakata - kaže Jovković.

                 

Bučer, Foto: Aleksandar Jovković

                    

Tako se Betmen našao na Beograđanki, a Žena-mačka na Kališu...

- Razmišljao sam za svakog lika kakav bi mu ambijent “legao”. Ono što sam hteo da postignem je da deluje kao da radnja tek počinje. Na primer, za Catwoman sam znao da bi se dobro uklopila na Kalemegdanu, sa pogledom na reku iza sebe. I dok sunce zalazi, ona kreće u grad... Iza Ragne se vidi mali helikopter, koji kao da ga je spustio tu. Bučera sam zamislio kao diva koji preskače zgradu Skupštine... Svaka fotografija ima pričicu u mojoj glavi, a na publici je da zamisli kako se ona dalje odvija - otkriva Jovković.

              

Ragna na Terazijama, Foto: Aleksandar Jovković

               

Šta je Cosplay?

Kosplej (cosplay, složenica od engleskog 'costume' – kostim i 'play' – igra, gluma), predstavlja svetski trend koji se proširio iz Japana, podrazumeva kostimiranje u popularne likove iz filmova, stripova, TV serija, knjiga, video igara ili drugih medijskih franšiza. Međutim, cilj nije samo verna rekonstrukcija kostima, već i što ubedljivije dočaravanje odabranog lika kroz ponašanje, držanje i govor, tako da se stvori iluzija da je izabrani karakter zaista oživeo i da ne da posmatrate samo anonimnu osobu u kostimu.

              

,

Cosplayer, Foto: Aleksandar Jovković

                  

Cosplayer, Foto: Aleksandar Jovković

            

BIRO

           


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.            


Preporučene priče:

Biser Bosne: Muzej pod vedrim nebom (FOTO)

33 istine koje će vas pogoditi pravo u srce: Šta sam naučio posle odlaska iz Srbije

Amerikanci ocenjuju: Smoki za tricu ili za peticu? (VIDEO)