INFO BIRO

Biser Bosne: Muzej pod vedrim nebom (FOTO)

Posetite bosansku Veneciju.

                        

Grad Jajce je zbog bogate historije oduvijek privlačio brojne turiste iz cijelog svijeta, a prema riječima direktora Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Huse Hadžića, u toku 2015. godine ih je bilo 100.000, piše klix.ba.

"Zadovoljni smo posjetom turista, a iz godine u godinu ih je sve više. Najviše ih dolazi iz naše zemlje, potom Slovenije, Hrvatske, Italije, Njemačke, Francuske, a u posljednje vrijeme sve ih je više i iz Srbije, Crne Gore i Poljske", ističe Hadžić.

              

           

Dodaje da za cilj imaju dostići nivo posjeta kada je Jajce godišnje posjećivalo više od 250.000 turista, pa je grad s pravom nosio epitete kontinentalni Dubrovnik, bosanska Venecija, grad kamena, svjetlosti i vode, muzej pod vedrim nebom…

Iako se Jace u pisanim izvorima spominje tek u 14. vijeku, arheološka nalazišta, otkrivena u samom centru grada ukazuju da su ljudi na ovim prostorima živjeli još prije 6.000 godina. Posebno su značajna nalazišta iz rimskog doba, kako u samom gradu, tako i u njegovoj okolini. U te nalaze spadaju i Hram boga Mitre i nekropole iz 4. vijeka.

                 

             

Inače, turizam u ovom bosanskom gradu se intenzivnije razvija krajem 19. vijeka, pa je 1897. godine izgrađen hotel Grand, jedan od prva četri hotela izgrađena u BiH, a zanimljivo je da je Jajce 1984. proglašeno za najuređenije turističko mjesto u bivšoj Jugoslaviji.

Od 28 nacionalna spomenika kulture koliko ih ima u Jajcu, Hadžić kaže da turiste najviše impresioniraju vodenice na rijeci Plivi, džamija Esme Sultanije, tvrđava i vodopad koji je sa svojih 25 metara šesti po veličini u svijetu i unikatan zbog položaja u centru grada.

                       

                      

Ne treba zaboraviti ni podzemnu crkvu koju je narod prozvao katakombe, koja se može posjetiti u svako doba dana i noći. Podzemnu grobnu crkvu dao je oko 1410. godine za sebe i svoju porodicu sagraditi osnivač grada Jajca Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Crkva se sastoji od dvije etaže izgrađene u živoj stijeni, a u stijenu isklesane grobnice govore o namjeni ove crkve. Na ulazu u crkvu nalazi se nedovršena kompozicija koja predstavlja Hrvoja Vukčića Hrvatinića i njegovu ženu Jelenu Nelipić.

                  

Podelite sa nama utiske i slike iz “bosanske Venecije”. Rado ćemo objaviti. :)

              

A. Tanasković

                      


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.           


Preporučene priče:

Bledsko jezero: Mesto gde magija postoji (FOTO)

Za istoriju: Najlepša fotografija Beograda

Fantastično: Dubai Garden Glow - Zabeel Park (FOTO)