INFO BIRO

Stadion inspirisan jedrilicama – ponos Katara (VIDEO)

Po završetku Svetskog prvenstva u fudbalu, broj sedišta na stadionu biće smanjen za 20.000, a klupe viška biće donirane sportskim projektima u inostranstvu

Stadion "Al Janoub" u gradu Al Wakrah u Kataru jedan je od centralnih stadiona pod čijim kupolama će biti odigrane utakmice u okviru Svetskog prvenstva (SP) u fudbalu 2022. godine.

Iza ovog projekta stao je arhitektonski studio slavne Zahe Hadid; projekat je prihvaćen 2013. godine, a radovi su počeli narednog leta. "Al Janoub" je smešten u jednom od najstarijih naseljenih područja u Kataru i već je postao ponos ove bliskoistočne države zbog impresivne spoljašnjosti. Stadion je prekriven krovom koji po potrebi može u potpunosti da bude razvučen i, samim tim, da bude korišćen tokom cele godine, pa čak i po najvećim vrućinama kakve su u ovom delu sveta česte od aprila do novembra. Unutar stadiona ugrađeni su posebni klima uređaji, zahvaljujući kojima tribine mogu da budu rashlađene do 18 stepeni, a teren do 20 stepeni.

Ipak, to nije jedina prednost stadiona u Kataru u odnosu na mnoga druga sportska borilišta širom sveta. Zahvaljujući modelarnim elementima konstrukcije, odmah po zavšetku finalnih utakmica SP kapacitet i površina stadiona biće značajno smanjeni: stadion će ostati bez 20.000 sedišta, a klupe viška Vrhovni komitet za transport i nasleđe u Kataru će donirati sportskim projektima u inostranstvu. Po završetku SP,  stadion će pripasti domaćinskom sportskom klubu Al Wakrah.

  

  

Izgled stadiona inspirisan je jedrima tradicionalnih trgovačkih jedrilica. Ovim dizajnom arhitekte iz studija Zahe Hadid želeli su da podsete na istoriju i prošlost stanovništva Katara koje je pre otkriće nafte i gasa živelo od ribolova i lova na bisere.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Ljudi koji menjaju svet: Humani cilj bicikliste iz Banata

Pet zvezdica i arapski stil: Najzanimljiviji hotel na svetu

Ovako raste Expo 2020: Snimci dronom za istoriju (VIDEO)