BIRO PRIČE

Ljudi koji menjaju svet: Humani cilj bicikliste iz Banata

Dušan Milojkov krenuo je na svom dvotočkašu na put dugačak 8.000 kilometara kako bi obezbedio inkubator za pančevačku Opštu bolnicu

Hram Svetog Save na Vračaru prvog junskog dana 2019. bio je početna tačka bicikliste Dušana Milojkova (56) koji je odlučio da pređe 8.000 kilometara na dva točka. Vođen je humanim ciljem – da prikupi sredstva neophodna za kupovinu inkubatora za Opštu bolnicu u Pančevu.

Na svom putešestviju Dušan će proći kroz Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Francusku, Španiju, Portugaliju, Veliku Britaniju i Belgiju, u čijem glavnom gradu će završiti ovu zahtevnu turu.

- U svim ovim zemljama imaću obezbeđen smeštaj i doručak, a svi gradovi i države koje budem obišao doniraće novac za inkubator – izjavio je Milojkov pred polazak na put. - Nikada nije dobro dugo odlagati sprovođenje ideje u delo, i zato sam odlučio da učinim nešto dobro za svu onu decu koja prerano dođu na svet. Otkucaje svog srca pokloniću njima.

  

„Karavan“ kao inspiracija

Dušan Milojkov je biciklista, pisac, humanista i trener stonog tenisa. Rođen je u Pločici, živi u Pančevu, a radi u Kovinu. Biciklizmom se rekreativno bavi od najranije mladosti. Na dva točka obišao je celu bivšu Jugoslaviju i dobar deo Evrope.

- Kada sam imao deset godina na državnoj televiziji prikazivane su predivne epizode putopisne serije „Karavan“ Milana Kovačevića koje su udarile temelj mom načinu života i pogledu na svet – kaže Dušan. - Gledajući „Karavan“ razmišljao sam kako ću kad-tad, svojim omiljenim prevoznim sredstvom, biciklom, putovati našom zemljom. Snovi su počeli da se ostvaruju prelaženjem hiljada kilometara snagom volje koja se u meni rasplamsala do te mere da su gume mog bicikla ostavile tragove identične tragovima koje su na mene ostavile putopisne serije Kovačevićevog „Karavana“. I dan-danas često doručkujem pod nekim drvetom, ručam na sedalu, a večeram pod najlepšim zaklonom za slobodne ljude, pod zvezdama...

  

Novo lice Srbije

Kao putnik biciklom Dušan uvek izaziva pažnju i interesovanje na granicama i u zemljama kroz koje prolazi. Zbog toga ga mnogi nazivaju „novim licem Srbije“. Neke od njegovih misija su popularizacija zdravog života i borba za očuvanje životne sredine.

Zahvaljujući sponzorima koji su mu omogućili da bude društveno koristan dobio je Plaketu za posebne domete razvoja sporta u Pančevu, kao i nagradu za Sportski podvig godine u Opštini Kovin.

- Vožnja bicikla mi omogućava da pobegnem od svakodnevnih problema koje život donosi – otkriva Dušan. - Svako putovanje na nekoliko dana je bežanje od problema; zahvaljujući biciklu neke od njih po povratku uspevam da rešim, ali se javljaju novi. Oni konstantno prazne čoveka, a pogotovo čoveka kakav sam ja, u duši večita profi skitnica koja kao Petar Pan nikada neće hteti da odraste. Na trenutke osećam to pražnjenje, ali s notesom, olovkom, fotoaparatom i kamerom u ruci, i pedalama pod nogama uspevam da ga svedem na minimum. To je tako, život je uredio da u njemu uvek ima mesta za nova punjenja. Da nije tako, gde bi stala uzbuđenja, doživljaji i utisci sa raznih putovanja?

O svojim dogodovštinama sa putovanja Dušan je objavio 12 knjiga. Uskoro ga čeka još jedna, a novac od prodaje doniraće u humanitarne svrhe.

BIRO

Foto: Privatna arhiva


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

PODUHVAT GODINE: Let za prošlost, sadašnjost i budućnost

Svi detalji svadbenih ceremonija prinčeva Dubaija (FOTO)

Od Dubaija do Mont Everesta: Dolores je naš ponos! (FOTO)


;