BIRO PRIČE

Svi detalji svadbenih ceremonija prinčeva Dubaija (FOTO)

Gala proslava povodom venčanja sinova šeika Muhameda idućeg četvrtka u Dubai World Trade Centru

U četvrtak, 6. juna, u Dubai World Trade Centru u 16 sati biće organizovana proslava povodom venčanja trojice sinova šeika Muhameda sa njihovim nevestama.

Šeik Hamdan bin Muhamed, u javnosti poznat kao princ Fazza, i dvojica njegove braće – šeik Maktum bin Muhamed i šeik Ahmed bin Muhamed, sa svojim izabranicama venčali su se 15. maja na, kako to običaji nalažu, privatnoj verskoj ceremoniji u UAE.

Princeza bint Said bin Tani Al Maktum postala je supruga princa Fazze (36), prestolonaslednika Dubaija. Šeik Maktum bin Muhamed (35), zamenik vladara Dubaija, oženio se princezom Marjam bint Buti Al Maktum, dok je šeik Ahmed bin Muhamed (32), predsednik fondacije koja nosi ime šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, za suprugu odabrao princezu Midiu bint Dalmouj Al Maktum.

  

  

Običaji

Iako je svaka svadba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima drugačija, postoje običaji od kojih se u većini slučajeva ne odstupa kada je reč o venčanjima u ovom delu sveta.

Islamski brak zvanično počinje onda kada mladoženja i otac buduće mlade potpišu dokument u prisustvu najmanje dva svedoka. Potpisivanje može da bude obavljeno protokolarno, na intimnoj ceremoniji, ali i uz zabavu kojoj prisustvuju muški članovi porodica budućih mladenaca. Potom sledi bolje upoznavanje mlade i mladoženje koje može da potraje i nekoliko meseci pre svečane svadbene ceremonije na koju će pozvati familiju i prijatelje.

Prijatelji porodice čiji je sin sklopio islamski brak čestitaju mladoženji slanjem tradicionalnih poklona. Prinčevi Fazza, Maktum bin Muhamed i Ahmed bin Muhamed dobili su, pored ostalog, poklon kutije ukrašene zlatnom arapskom kaligrafijom unutar kojih se nalaze raskošne ručno izrađene masivne srebrne posude sa alvom. Receptura ovog tradicionalnog slatkiša se brižljivo čuva; spravljanje alve sa drobljenim pistaćima i bademima povereno je majstoru čiji su preci još u vreme egipatskih faraona osmislili slatkiš bez kog je decenijama nemoguće zamisliti nijedno prinčevsko venčanje na Bliskom istoku.

  

Odvojene svadbe

Mlada i mladoženja imaju odvojene svadbene svečanosti, koje čak ne moraju ni da budu održane u istom danu. Ali, mlad bračni par može da započne zajednički život tek kada nevesta održi svadbeno veselje sa svojim gostima.

Kako izgleda svadba na koju dolaze mladine gošće? Svečanost počinje u večernjim satima, a gošće dočekuju isključivo žene koje, pre nego što će ući u prostor u kom će biti održano veselje, dobijaju parfem. Gošće same biraju mesto na kom će sedeti. Isto pravilo važi i ako će svadba biti održana pod šatorom - mladini i mladoženjini gosti su u odvojenim šatorima.

Trpeza mora da bude raskošna sa puno predjela, različitih vrsta salata i mnogo kolača i drugih slatkiša. Tokom večeri gostima će biti posluženo više glavnih jela, kao i kafa, čajevi i tradicionalni slatkiši.

Da li će postojati klasična zabava, sa tradicionalnim arapskim plesom ili ne, zavisi od dogovora budućih mladenaca. Na nekim venčanjima gošće zabavlja pevačica, a poslednjih godina mladenci se sve češće opredeljuju da za svadbeno veselje kod mlade angažuju di-džeja – naravno, ženskog pola.

Nekoliko sati kasnije u salu ulazi mlada, hoda po crvenom tepihu i seda na raskošnu sofu koja se nalazi u centralnom delu sale. Ona može da provede veče sedeći na sofi, ali joj neće biti zamereno ni ako se pridruži gošćama pozvanim da uveličaju njen najvažniji dan u životu.

Kada se muzika promeni, to je znak da u salu dolazi mladoženja. I on, kao i mlada, hoda po crvenom tepihu, uzdignute glave, odeven u skupocenu nošnju obrubljenu zlatom. Prate ga rođaci koje je odabrao da budu uz njega u trenutku kada dolazi po svoju princezu.

  

Fotografije

Očekuje se da će zabavi koju organizuje vladarska porodica Dubaija prisustvovati više hiljada zvanica. Još nije poznato da li će odabrane fotografije sa svadbene ceremonije odmah biti dostupne javnosti preko društvenih mreža ili će se pojaviti na naslovnici magazina „Hello“, kao što je to bio slučaj prilikom ranijih venčanja u familiji Al Maktum.

Ipak, jedno je sigurno: svadbena ceremonija povodom venčanja sinova šeika Muhameda biće jedna od onih o kojoj će se dugo pričati ne samo u Emiratima, već i širom sveta.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Vreme je za odmor: Slobodni dani povodom proslave Eida

Od Dubaija do Mont Everesta: Dolores je naš ponos! (FOTO)

Bogataši se sele u Emirate: Dubai – grad milionera


;