INFO BIRO

Saudijska Arabija: Ograničen broj hodočasnika na hadžu

Hodočasnici bi trebalo da budu mlađi od 65 godina i u potpunosti imunizovani protiv korona virusa vakcinom koju je odobrilo saudijsko Ministarstvo zdravlja.

Saudijska Arabija će ove godine dozvoliti da milion hodočasnika obavi hadž. U protejle dve godine broj hodočasnika bio je dodatno ograničen zbog pandemije korona virusa.

Ministarstvo hadža i umre saopštilo je da će "milion hodočasnika, kako stranih tako i domaćih" moći da učestvuje u godišnjem hodočašću.

Hodočasnici bi trebalo da budu mlađi od 65 godina i moraju biti u potpunosti imunizovani protiv korona virusa vakcinom koju je odobrilo saudijsko Ministarstvo zdravlja.

Hodočasnici koji dolaze iz inostranstva moraju da pokažu negativan PCR test na novi korona virus ne stariji od 72 sata.

Da podsetimo, zbog izuzetno teške epidemiološke situacije, a u nameri da zaštite stanovništvo od infekcije novim korona virusom, saudijske vlasti dozvolile su da samo 1.000 hodočasnika iz Kraljevstva učestvuje na hadžu 2020 godine. Broj hodočasnika povećan je na 60.000 prošle godine, a učesnici su birani putem lutrije za potpuno vakcinisane građane i stanovnike.

Kvota za ovogodišnje hodočašće, koje će biti održano tokom pet dana u junu, manja je od polovine od 2,5 miliona ljudi koji su obavili hadž 2019. godine, pre nego što je pandemija korona virusa pokorila planetu.

Hadž je jedan od pet stubova islama i obaveza koju su dužni da ispune svi radno sposobni muslimani, ukoliko to sebi mogu da priušte.

Povećanje ovogodišnje posete dolazi usred ublažavanja mera protiv korona virusa u Saudijskoj Arabiji. U martu su suspendovane mere socijalnog distanciranja na svim otvorenim i zatvorenim mestima, uključujući džamije, dok su maske sada potrebne samo u zatvorenim prostorima.

Saudijska Arabija do sada je registrovala više od 751.000 slučajeva korona virusa, uključujući 9.055 smrtnih slučajeva, prema podacima Ministarstva zdravlja Kraljevine. U dnevnom ažuriranju 6. aprila 2022. Ministarstvo je navelo da po prvi put za dve godine nije bilo smrtnih slučajeva od kovida-19.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Luj Viton lansira prvu konfekcijsku liniju za Ramazan

Saudijska Arabija: Novi zakoni daju ženama veća prava

5 načina da koristite Emirates ID: Uskoro i podaci o vizi