INFO BIRO

Saudijci pripremili vrijedan poklon sarajevskim studentima

Fond za razvoj Saudijske Arabije izdvojio je 22 miliona dolara za izgradnju i opremanje biblioteke Univerziteta u glavnom gradu BiH

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i predstavnik konzorcija IMAR Urban Consultants Khalid Abdulrahman Othman Hassan potpisali su Ugovor za reviziju izvedbenog projekta i nadzor nad izgradnjom i opremanjem biblioteke Univerziteta u Sarajevu, piše Radio Sarajevo.

Vrijednost projekta je oko 22 miliona dolara, a sredstva je osigurao Saudijski fond za razvoj. Zgrada biblioteke će se nalaziti u kampusu UNSA, kapaciteta 15.500 bruto metara kvadratnih i moći će deponovati blizu milion knjiga.

"BiH ima potencijala za razvoj i mi ćemo učiniti sve i obaveza nam je da pomognemo napredak države", kazao je Mominah i dodao da je potpisivanje ugovora još jedan dokaz da Kraljevina Saudijska Arabija pruža punu podršku prijateljskoj BiH.

Rektor Škrijelj je naglasio da je Ugovor za reviziju izvedbenog projekta biblioteke od velike važnosti za UNSA, Kantona Sarajevo i BiH. On je, takođe, podsjetio da je UNSA jedna od najstarijih visokoobrazovnih institucija u BiH koji će iduće godine obilježiti 70-godišnjicu, te je stoga izgradnja biblioteke od neprocjenjive važnosti.

  

Khalid Abdulrahman Hassan je izrazio nadu da će biti još sličnih projekata i donacija kojima se pomaže BiH, ističući da BiH ima velike šanse za razvoj, a oni će različitim projektima dati doprinos tom razvoju.

Poslije tehničkih formalnosti u vezi raspisivanja tendera, izgradnja biblioteke bi trebalo da počne 2019. godine i trajat će dvije godine. Tvorac idejnog projekta je prof. dr Adnan Pašić, projekt menadžer Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje i opremanja biblioteke UNSA. 

Ideja za gradnju biblioteke nastala je još 2010. godine, a njenu realizaciju je intenzivirao ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah M. Mominah. On je izrazio zadovoljstvo što će konačno početi realizacija projekta od kog će koristi imati ne samo studenti BiH, nego i regije, te da je studentima ovo prilika da se intenzivnije bave naukom i da grade BiH.

BIRO/Radio Sarajevo


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO: Sve je kao nekad... Retro vremeplov u Zagrebu

Luvr Abu Dabi: Najskuplja slika na svetu stiže pred publiku

Video-razglednica Bosne i Hercegovine: Raj za oči, odmor za dušu