INFO BIRO

Samouki umetnik iz Nadalja: Rustika u duši lipe (FOTO)

Bogosav Ivković iz Bačke pre 10 godina prvi put se sreo sa duborezom. Od tada stvara pomoću improvizovnih nožića koje je takođe izradio - sam.

U našoj istoriji pitomi Nadalj ostaće upamćen kao selo koje su osnovali srpski graničari početkom 19. veka. U istoriji sporta pamtimo ga po Momčilu Tapavici, prvom Srbinu koji je učestvovao na Olimpijskim igrama 1896. i osvojio treće mesto u tenisu.

Selo u bačkoj ravnici dom je i Bogosava Ivkovića, samoukog zanatlije koji radi duborez. Za razliku od umetnika koji crtaju mustre i “školski” pristupaju ovom u celom svetu veoma cenjenom starom zanatu, Bogosava od običnog komada drveta do finalnog proizvoda rustičnog izgleda vode vera i intuicija. Tako je, kaže u razgovoru za naš portal, i počeo da se bavi duborezom:

- Svako od nas u sebi nosi neki dar od Boga koji mora da otkrije. Da se okušam u ovoj umetnosti inspirisala me je jedna rečenica mog dobrog prijatelja koju je izgovorio u za mene jako teškom životnom trenutku. Pokazao mi je drveni krstić koji nosi u automobilu i rekao mi da probam da napravim nešto tako.

Poslušao ga je i, kaže, nije pogrešio – duborez je postao njegov beg iz teške stvarnosti, obojene iscrpljujućim nadničenjem koje je “povuklo” za sobom česte zdravstvene probleme... Sve životne radosti kojih ga je sudbina lišila od malih nogu Bogosav je pronašao u komadima lipe, klešući na njima molitve pomoću improvizovanih alata koje je sam napravio. Vremenom, počeo je da izrađuje i ukrasne kutije, zidne držače za garderobu, sve ono što bi ulepšalo nečiji dom a njemu iole popravilo životni standard.

- Do sada sam napravio oko 300 radova – kaže Ivković. – Neke od njih radio sam i po deset dana. Kada vidim komad daske odmah imam viziju šta ću napraviti, jer su mi mašta i želja za stvaranjem velike.

Bogosav bi voleo da jednoga dana napravi svoju izložbu. Da mu materijala za rad nikada ne manjka. Sanja o tome da dođe u Zaliv i izrađuje masivna ulazna vrata kakva, kao umetnička dela koja oduzimaju dah zapadnjacima, krase domove starih uglednih arapskih porodica. I ne samo vrata – sve što se od drveta može zamisliti! Mašta o boljem životu i veruje da će, zahvaljujući preporukama naših ljudi u inostranstvu, uskoro otići iz Nadalja. Ni prvi ni poslednji koji svoju budućnost vidi van Srbije, ali sa iskrenom željom da se o Srbiji u svetu ispriča još jedna lepa i pozitivna priča...

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Imate diplomu, a nemate posao? Dođite u Dubai! (VIDEO)

Spremite maramice: Ovako izgledaju odlasci iz domovine

Umjetnica iz Bosne u Omanu: Školjke kao remek-djela (FOTO)