INFO BIRO

Primer dobre prakse: Kako Dubai štedi struju i čuva okolinu

Krovni solarni paneli na 5.000 vila

Kompanija Etihad Energy Services (Etihad ESCO) saopštila je da će do novembra 2019. instalirati solarne panele na krovove 5.000 vila u Dubaiju.

Kako je najavljeno, Etihad ESCO postaviće 65.000 solarnih panela i 295.000 LED sijalica u vilama u Dubaiju, što će rezultovati uštedom 31.102.500 kilovatsati struje i smanjenjem emisije ugljen-dioksida za 21.139 tona na godišnjem nivou.

Obnovljivi izvori energije su u fokusu interesovanja vladara Dubaija i potpredsednika Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma. U skladu sa planom razvoja Dubaija u narednih 50 godina, objavljenih u Povelji koju je šeik Muhamed predstavio javnosti, Direkcija za električnu energiju i vodosnabdevanje (DEWA) početkom proleća pokrenula je projekat instalacije solarnih panela.

- To će pomoći da se promeni način života i ujedno će doprineti očuvanju životne sredine – izjavio je Said Muhamed Al Tajer, generalni direktor i izvršni direktor DEWA.

Prema njegovim rečima, Etihad ESCO će nadgledati implementaciju projekta, što uklјučuje i ugradnju energetski štedlјive rasvete i štediša vode za racionalizaciju korišćenja električne energije i vode.

  

  

Korišćenje obnovljivih izvora energije – Sunca, vode, vetra, biomase i geotermalne energije – predstavlja budućnost u svetu. Primera radi, iako i u Srbiji postoji veliki broj sunčanih dana, zakonska regulativa po pitanju proizvodnje energije Sunca veoma je komplikovana za takozvane male proizvođače, jer im nije dozvoljeno da proizvedu više struje nego što mogu da potroše. S druge strane, u Srbiji je najznačaniji potencijal obnovljivih izvora energije potencijal iz biomase, a trenutno najveći stepen iskorišćenja energije iz obnovljivih izvora je iz energije hidrotokova.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Nova slika srpske dijaspore: Podaci koji će vas iznenaditi

Ekologija je pobedila: Novitet na aerodromima u Dubaiju

Dragulji prirode: Najlepši vodopadi u Bosni i Hercegovini