INFO BIRO

NIŠKI DŽIN: Napravljen burek od 200 kg, najveći na Balkanu!

Oboren rekord iz 2005. godine

Na tradicionalnoj manifestaciji “Dani bureka” u Nišu napravljen je najveći burek sa sirom na Balkanu – prečnika dva metra i težak 200 kilograma! Burek je besplatno podeljen građanima koji su ga slistili za manje od 15 minuta :)

- Burek se takoreći pekao ceo dan, jedva smo ga doneli iz jedne pekare u Malošištu - kažu iz Unije pekara koja je organizovala manifestaciju uz pomoć Turističke organizacije Niša. - Prvo smo sekli krupnu parčad, a onda smo smanjili porcije da bi što više ljudi probalo. Brašno za ovaj burek je doniralo preduzeće "Bilbi" iz Mladenovca.

  

Iako u Bosni važi pravilo da je burek samo sa mesom, a sve ostalo su pite, Nišlije podsećaju da je prvi burek bio baš sa sirom i da je napravljen upravo u Nišu daleke 1498. godine. Tada je, prema zapisima, Turčin Mehmed Oglu otvorio radnju u blizini niške Tvrđave. Za razliku od tada recept se promenio, pa se pored brašna, vode i sira ili nekog drugog sastojka koristi i svinjska mast, a za nadev i dinstano meso, zelje, krompir, kupus, jabuke, višnje, do novijih varijanti - pica-bureka i bureka sa eurokremom.

Da podsetimo, prošle godine u Tuzli napravljen je najveći burek sa mesom koji je težio neverovatnih 650 kilograma. Tuzlaci su oborili svetski rekord u pravljenju bureka sa mesom, kao što su to ove godine učinili niški pekari praveći burek sa sirom.

Gde najviše volite da jedete burek kad dođete u domovinu? Podelite sa nama kroz komentare!

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

GASTARBAJTERSKE PRIČE: Zašto kanselujemo povratak u zavičaj

FOTO-PRIČA: Top 10 dokaza da je Dubai postao vaša druga kuća

Pravo iz srca: Istinita saga o ljubavi koja će vam ugrejati dušu