BIRO PRIČE

FOTO-PRIČA: Top 10 dokaza da je Dubai postao vaša druga kuća

Nepogrešivo tačno!

Kad prvi put dođemo u Dubai, fascinirani smo većinom stvari koje vidimo – spektakularnim građevinama, ogromnim tržnim centrima, načinom života... Ima, doduše, i stvari koje nas baš i ne “kupe” – vremenske prilike, deljeni smeštaj, a teško se navikavamo i na činjenicu da nemamo vikend na koji smo navikli dok smo bili u ex-Yu. Ali, kako vreme odmiče, tako nam se ovdašnji način života “podvuče pod kožu”, pa stare navike gotovo neosetno zamenimo novim. U proseku, potrebno je oko dve godine da postanemo pravi stanovnik Dubaija, sa navikama koje ima lokalno stanovništvo.

Da li možete da se svrstate u tu kategoriju? Proverite u nastavku teksta.

  

1. Navikli ste se na vrućinu

Bilo da je temperatura tridesetak i kusur ili skoro 50 stepeni, vi odlično funkcionišete kao da je napolju prijatnih 25 u plusu.

  

2. Poseban jezik sa taksistima

Kada objašnjavate taksisti gde želite da idete, koristite smernice hotela sa pet zvezdica radije nego Google Maps.

  

3. “Vratiću se kada...”

Prestali ste da obećavate familiji i prijateljima da ćete se uskoro vratiti kući. Jer, Dubai je postao vaš novi dom i vi ste to konačno prihvatili.

  

4. Kupili ste nameštaj koji vam se stvarno dopada

Za razliku od prvog kreveta, stočića, fotelje..., koje ste kupili preko sajta za prodaju polovnig nameštaja, sada se baškarite na ležaju koji ste kupili jer vam se on stvarno dopao.

  

5. Posetili ste Burdž Kalifu bar nekoliko puta

Jednom, kad ste tek stigli u Dubai, drugi put kad su vam došli prijatelji, treći put kad ste vodili poznanike... Sada vam je penjanje na vrh najviše zgrade na svetu kao “dobar dan”.

  

  

6. Više ne pretvarate dirhame u drugu valutu

Svi stranci na početku života u Dubaiju se preračunavaju: ovo bi u Srbiji (Crnoj Gori, Bosni, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji) ovoliko koštalo, ovo onoliko, ovo je baš skupo, ovo je smešno jeftino... Ali, kako je vreme odmicalo, tako ste prestali da računate i prihvatili ste dirham kao valutu u kojoj razmišljate. Kad odete kući na odmor, odjednom sve cene počinjete da konvertujete u dirhame...

  

7. Kad najave kišu, vi ste srećni

... Jer i ovde ima kiše ko u Srbiji “oko Kragujevca”... Kad počne da pada, hvata vas panika samo zato što ne znate šta ćete da obučete, ali se ipak radujete pljusku :)

 

8. Zaboravili ste gde vam je jakna

Ako je uopšte i imate ovde...Jer kome treba jakna kad je stalno toplo?!

  

9. Odmor na planini

Nekada ste jedva čekali raspust ili godišnji odmor da zbrišete na more. Tokom godine ste planirali da li ćete se brčkati u Makarskoj, Budvi, Splitu, na ostrvima širom Jadrana ili, pak, u nekom od grčkih letovališta. A sada? Sada birate destinacije na kojima je hladno i s nestrpljenjem iščekujete odlazak na zimovanje. Jer kome je još do kupanja i sunčanja za vreme odmora, kad to možete da radite skoro svakog dana?

  

10. Aerodrom

Ni sami ne znate kako se to dogodilo, ali jednoga dana, kada ste sleteli na aerodrom u Dubaiju, osetili ste kao da ste se vratili kući...

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Pljusak usred pustinje: Posetite KIŠNU SOBU u Šardži

PODCAST NAŠ BIRO: Kako postati zvezda na društvenim mrežama

Gevora Dubai: 10 zanimljivosti o najvišem hotelu na svetu

;