INFO BIRO

Mislite da je vaša jelka NAJLEPŠA? Čekajte da vidite OVU!

Deca iz Republike Srpske na kreativan način obeležila su novogodišnje praznike

Pred novogodišnje praznike svi se trudimo da što više pažnje posvetimo ukrašavanju doma. Lepi svetlucavi ukrasi, kupovni ili ručno pravljeni, girlande i sijalice doprinose prazničnoj atmosferi. U želji da nam sve šljašti i blješti često stavimo u drugi plan ono što nam greje srca - dobrotu. Učenici produženog boravka u fočanskoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" to nisu zaboravili - oni su novogodišnju jelku u školi ukrasili svojim dobrim delima.

Kićenje "jelke dobrote" trajalo je 20 dana i sastojalo se iz isto toliko zadataka koje je deca trebalo da reše, a koji su se krili ispod glavnih ukrasa na jelci od hamer papira, nalepljenoj na vratima učionice.
Nakon što bi postupili po uputstvima iz zadatka tako što bi obradovali nekog od drugara, ukućana, rodbine ili prolaznika koje sretnu na ulici, učenici bi sutradan zapisivali svoje delo na papirne ukrase i lepili na jelku. Prikupljali su slatkiše i igračke za decu iz Servis centra za pomoć osobama sa teškoćama u razvoju "Tračak nade", hranili su promrzle životinje, u razgovoru koristili lepe izraze, pisali Deda Mrazu želje (ne za sebe, već za drugoga!), ostavljali lepe poruke tatama i mamama pod jastuk, a drugarima u cipelu ili jaknu, a neki od zadataka bili su i "Dan osmeha" i "Dan zagrljaja".

  

  

Anja Dostić je nacrtala i ukrasila srce i smajlić za svoju drugaricu da bi je razvedrila nakon što joj je preminula baka, a Evgenije Đogo je od Deda Mraza za svoju sestru poželeo da joj za rođendan dođe što više drugara.

- Naučio sam da ne treba samo ovih 20 dana biti dobar, nego i više - kaže Evgenije.

Njegova drugarica Dorotea Savić napominje da su nastupali i na priredbi za decu iz "Tračka nade".
- Moja mama je napravila i tortu koju smo odneli u `"Tračak nade"`. Mnogo smo ih obradovali - kaže Dorotea.

Jana Čančar kaže da je dobrota kada učinimo neko dobro delo ili pomognemo starijoj osobi, a Andrei Matović omiljeni zadatak je bio da nahrani životinju.

- Nahranila sam goluba i sada mi redovno dolazi po hranu - priča Andrea.

I Anđela Kostović je nahranila goluba koji je bio povređen i pomogla mu da ozdravi, dok Aleksandar Joknić kaže da je za svog rođaka od Deda Mraza poželeo omiljenu igračku.

  

  

Sa papirnih ukrasa nalepljenih na jelku mogu se pročitati i ovakvi opisi malih podviga - "Danas sam pomogla bratu da pređe preko poledice", "Preveo sam baku preko ulice", "Ponela sam komšinici ceger iz prodavnice", "Podigao sam druga kada je pao sa sanki", "Pomogla sam mami da pospremi kuću"...

Učiteljica u produženom boravku Dragana Arsić kaže da je jedan od zadataka bio da deca naprave čarobnu kutiju lepih reči:

- Imali su zadatak da celi dan jedni drugima govore lepe reči. Ostavljali su lepe poruke i radnicima škole, svojim drugovima u školsku torbu, cipelu ili jaknu da se iznenade. Dovoljno je zrnce pažnje da deca promene sredinu u kojoj se nalaze na pozitivno.

OŠ "Sveti Sava" iz Foče od ove godine je deo evropske zajednice prosvetnih radnika "Tvining", koja okuplja oko 60 škola, a jelke dobrote ove zime krasiće četiri škole u Evropi.
- Učenicima se veoma svidelo učešće u projektu, svi su bili vrlo aktivni, radovali su svakom zadatku i jedva čekali sledeći, tako da smo na kraju dobili jelku sa dobrim delima - ponosna je na svoje učenike učiteljica Dragana Arsić.

Na zanimljiv način, u iščekivanju novogodišnjih praznika, kroz igru, ali i uz ples i muziku, đaci su ukrašavajući svoju neobičnu jelku sticali korisne navike, učili se lepom ponašanju i shvatali šta znači biti nesebičan, a svim ljudima su poželeli da ih u narednoj godini krasi što više dobrih dela.

Kako vam se čini ideja za ukrašavanje novogodišnje jelke? Sigurni smo da bi i vaša jelka, po uzoru na "jelku dobrote" iz Foče, bila krcata papirićima na kojima su zabeležene sve one dobre stvari koje ste učinili u prethodnih 365 dana. Bez obzira na to koliko godina imate - igrajte se! Ova nesvakidašnja jelka može da bude odličan podsticaj za jačanje samopouzdanja i u isto vreme snažna inspiracija da u vremenima koja dolaze svako od nas bude ono čemu svi težimo - BOLJI ČOVEK...

BIRO/Agencija Srna/Blic

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Foto-nostalgija: Povratak u zlatne osamdesete

Novogodišnja priča Mome Kapora

Istinita priča o ljubavi koja će vam ugrejati dušu