BIRO PRIČE

Foto-nostalgija: Povratak u zlatne osamdesete

U Zagrebu je otvoren jedinstven muzej koji podseća na dobra, stara vremena

U Radićevoj ulici u Zagrebu otvoren je muzej bez vodiča, svilenih traka, konopaca i zaštitnog stakla, a opet će, sigurni smo, biti jedan od najposećenijih muzeja u Hrvatskoj. Reč je o domu u kom se nalaze nameštaj, posuđe, ploče, gramofon, kasetofon, kasete, tepisi, slike i zavese kakvi su se nalazili u većini domova u Zagrebu davnih osamdesetih godina prošlog veka.

 

  

Suvlasnica muzeja "Zagreb zlatnih 80-ih" Anastasia Knežević kaže da je na ideju otvaranja muzeja zajedno sa koleginicom došla nakon putovanja na kojima su videle da je u bivšem Sovjetskom Savezu stvoren savremeni odnos prema komunističkoj prošlosti. S obzirom na to da je Zagreb turistički u zimskom delu godine zanimljiviji od obale Jadrana i da ga dnevno poseti veliki broj turista iz celoga sveta, vlasnice muzeja odlučile su da otvore muzej "Zlatne osamdesete" i prikažu kako su živele zagrebačke porodice u kojima je oboje supružnika bilo zaposleno.

  

Postavka za muzej prikupljana je godinu dana od različitih kolekcionara i od prijatelja, a muzej ostaje otvoren za dopunjavanje sitnim predmetima.

Devizna knjižica, crveni pasoš, vozačka dozvola, pisaća mašina Olympia, album sa značkama, štedna kasica sa likom Zagija neki su od eksponata koji nekoga vraćaju u detinjstvo ili mladost, a mlađima su izlet u vreme kada su njihovi roditelji bili mladi.

  

  

  

BIRO/Radio Sarajevo

Foto: Agencija Anadolija


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Istinita priča o ljubavi koja će vam ugrejati dušu

FlyDubai: Nova sezonska linija ka Hrvatskoj

Stranci u Emiratima: Priča zbog koje ćete se dobro zamisliti


;