INFO BIRO

Luksuzan odmor na saudijskim ostrvima (VIDEO)

Nekoliko desetina ostrva u Crvenom moru biće pretvoreno u atraktivne turističke destinacije već za četiri godine

Saudijska Arabija, donedavno najkonzervativnija zemlja Bliskog istoka, sve više se okreće turizmu. Tome u prilog govori i ovonedeljni sastanak saudijskog kralja Salmana sa delegacijom kompanije za razvoj turizma na Crvenom moru, koju je predvodio izvršni direktor Džon Pagano.

U palati u Rijadu, u prisustvu predstavnika državnog vrha Pagano je organizovao prezentaciju glavnog plana projekta Crvenog mora, akcentujući ekonomske i razvojne potencijale, kao i osnovni cilј projekta – pretvaranje saudijskih ostrva u globalnu destinaciju za turiste koji vole luksuz. Kako je najavljeno, zahvaljujući novom projektu biće otvoreno oko 70.000 novih radnih mesta, a po otvaranju hotela dobit od turizma iznosiće 22 milijarde saudijskih rijala. Projekcije su da će duž zapadne obale Saudijske Arabije godišnje dolaziti milion turista iz svih krajeva sveta.

Prva faza projekta koja će, kako je najavljeno, biti završena 2022. godine, uklјučiće aerodrom, marine, stambene objekte, rekreativne objekte i do 3.000 soba u 50 hotela.

U okviru programa “Vision 2030”, koji je prošle godine predstavio princ Muhamed bin Salman, ekonomija Saudijske Arabije u budućnosti se neće oslanjati na naftu, već na turizam. Iako slovi za energetsku super-silu i vodećeg svetskog izvoznika nafte, Arabija želi da dugoročno bazira svoju ekonomiju po oprobanom receptu prvih komšija – Ujedinjenih Arapskih Emirata. Plan ekonomskog razvoja Saudijske Arabije usmeren je na otvaranje 1,2 miliona novih radnih mesta u turističkom sektoru do 2030. godine.

Kralj Salman pozdravio je ideju o pretvaranju Saudijske Arabije u turističku destinaciju i obećao kompletnu podršku projektu koji će doprineti da Kraljevina postane vidljivija na globalnoj turističkoj mapi. On je, ujedno, najavio i da će stvoriti investicione mogućnosti za privatni sektor u Arabiji, uz napomenu da će insistirati na očuvanju kulturnog nasleđa monarhije.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Vreme poklona: Veliki popusti povodom novogodišnjih praznika

Nesvakidašnja avantura: Biciklom kroz Severnu Koreju (FOTO)

FOTO-PRIČA: Krenula brza pruga Saudijske Arabije