INFO BIRO

Kuvajt: Nova vizna pravila

Da bi doveli rođake u posetu, stranci koji žive u Kuvajtu moraju da zarađuju više novca nego do sada, a poskupele su i sponzorske vize

Poseta bračnog druga i/ili dece može da bude obezbeđena isključivo ako stranac koji živi i radi u Kuvajtu zarađuje minimalno 200 kuvajtskih dinara (oko 600 eura). Do sada je donji limit bio 150 kuvajtskih dinara.

Nova vizna pravila propisuju da je za dolazak brata ili sestre u posetu potrebno dati isečak od plate koja ne sme da bude niža od 300 kuvajtskih dinara (oko 900 eura).

Poseban režim predviđen je za posetu roditelja koji su stariji od 50 godina. Njima ubuduće neće biti dozvoljena poseta deci koja žive i rade u Kuvajtu, osim u posebnim slučajevima koji će biti razmatrani po specijalnom zahtevu.

Poskupele su i sponzorske vize. Tako, minimalna plata koja omogućava jednom članu porodice da dovede bračnog druga i/ili decu iznosi 450 kuvajtskih dinara. Do sada ta cifra nije smela da bude niža od 250 kuvajtskih dinara.

Ovakav potez predstavnici vlasti u Kuvajtu obrazlažu željom da sačuvaju državni budžet:

- Imamo 2,67 miliona stranaca koji žive u Kuvajtu. Kako će neko ko zarađuje samo 250 kuvajtskih dinara moći da izdržava sebe i svoju porodicu, da obezbedi hranu, obrazovanje i zdravstveno osiguranje? To nema nikakvog smisla! Da smo zadržali stari režim, vrlo brzo bismo se suočili sa tim da bi država morala da brine o onima koji nisu dovoljno produktivni.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Ekskluzivno: U carstvu luksuznih automobila u Dubaiju (VIDEO)

Emirati: Vodič kroz državne praznike u 2017. godini

Dobii ste otkaz? Saznajte koja su vaša prava