INFO BIRO

Isključite struju: Jedan sat u mraku za našu Planetu!

Učestvujte i vi u globalnoj akciji.

Foto: R. Ristić

               

Svetski fond za prirodu (WWF) najavio je obeležavanje globalne akcije pod nazivom „Sat za našu Planetu“ 19. marta sa početkom u 20:30 časova. Tog dana stotine miliona ljudi na svim kontinentima, u 24 vremenske zone, isključiće svetla na sat vremena i time simbolično obeležiti svoje zalaganje za smanjenje posledica klimatskih promena i održivu upotrebu prirodnih resursa, piše 24 sata.

Inicijativa „Sat za našu planetu“ nastala je 2007. godine u Sidneju, a već 2009. godine i Srbija se priključila ovoj manifestaciji i obeležava je osmi put.

- Većina eksperata se slaže da će klimatske promene izazvati veću učestalost ekstremnih klimatskih posledica kao što su poplave, klizišta, požari i suše. Neophodno je da u svakodnevnom životu brinemo o životnoj sredini koja nas okružuje, da smanjimo ekološki otisak, odnosno ublažimo uticaj našeg načina života na prirodu – izjavila je Duška Dimović, direktorka programa WWF-a u Srbiji.

Od kritične važnosti je smanjenjenje emisije gasova, koji pojačavaju efekat staklene bašte, energetska efikasnost i primena ekološki prihvatljivih rešenja za proizvodnju energije. Pozivamo sve građane da isključe svetla u subotu 19. marta i uključe se u akciju „Sat za našu planetu“ – dodala je Dimović.

            

           

Centralne manifestacije u okviru akcije „Sat za našu planetu“ biće održane u subotu 19. marta, od 20:30 do 21:30 sati, u Beogradu ispred Skupštine grada, u Novom Sadu na Trgu slobode i u Nišu u amfiteatru na keju. U Beogradu će ovom prilikom posetioci moći da posmatraju hologramsku projekciju na fasadi Skupštine grada, uživaju u pesmama gospel hora i na kreativnom zidu želja ostave svoja obećanja, ciljeve ili želje za zdraviju i ekološki svesniju godinu pred nama, dok će u Nišu i Novom Sadu događaj ispratiti program u organizaciji lokalnih udruženja građana, „Prostor“ iz Niša i „Refugijum“ iz Novog Sada. Na globalnom nivou, akcija „Sat za našu planetu“ 2016. će nastaviti da daje moć inicijativama za promenu klimatskih promena, uključujući i potpisivanje peticije za 100 odsto obnovljive izvore energije u Španiji, zaštitu šuma i biološke raznovrsnosti u Africi, kao i saradnji sa vladama, kompanijama i civilnim društvom na zaštiti tresetišta i održivoj proizvodnji palminog ulja u jugoistočnoj Aziji.

„Sat za našu planetu“ će u Emiratima biti održan od 20:30 po lokalnom vremenu. Zakazano je mnogo manifestacija širom Dubaija, Abu Dabija i Šarjaha, sve informacije možete pronaći na linku OVDE

          

BIRO

             


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.                                        


Preporučene priče:

Film o Dunavu: Srebrna zvezda za TOS

Srbija: Pet planinskih vrhova koje morate da osvojite (FOTO)

Nasir al-Mulk Mosque: Iranska arhitektura koja ostavlja bez daha (FOTO)

;