INFO BIRO

Igre mladih: Deca iz ex-Yu osmesima brišu granice (FOTO)

U Hrvatskoj, BiH i Srbiji ovog leta čak 130.000 mališana takmiči se u 10 disciplina u okviru najmasovnije balkanske sportske manifestacije za decu.

Sportske igre mladih (SIM) ujedinile su decu Balkana, omogućile im da se bave sportom, druže se, putuju i takmiče. Pod sloganom “Živimo život bez droge jer droga uzima život” krstare sportskim terenima Hrvatske, BiH i Srbije.

Igre mladih ove godine obeležavaju 20 godina postojanja, koliko je prošlo od kad su prvi put održane u Hrvatskoj. Danas su SIM popularni brend među najmlađima i njihovim roditeljima na velikom delu Balkana (šest godina se održavaju u BiH, tri u Srbiji) i do sad su okupile više od milion malih sportista.

Predsednik organizacionog odbora Sportskih igara mladih Zdravko Marić osnovao je ovu manifestaciju pre 20 godina u Splitu. Od takmičenja za najmlađe lokalnog karaktera, Igre su stasale u najveći program za borbu protiv svih oblika zavisnosti i nasilja u regionu koji promoviše druženje, negovanje pravih vrednosti, bavljenje sportom i fer-plej. To je ono što ove Igre čini posebnim i jako važnim za svu decu Balkana.

Zdravko Marić sa Sportskim igrama mladih već 20 godina postavlja sebi visoke ciljeve. Uz podršku čelnih ljudi Evropske unije najavljuje širenje ove manifestacije tokom naredne dve godine, prvo na Albaniju, a zatim i na dve ruske regije. Napominje da u Srbiji od samog početka održavanja Sportske igre mladih imaju podršku premijera Aleksandra Vučića, a već godinama unazad ovaj veliki sportski brend namenjen najmlađima promovišu i svetski poznati sportisti, političari i umetnici.

- Jedna od anegdota vezana za Igre je i ona kako je Luis Figo iz Real Madrida postao naš ambasador -priseća se Zdravko Marić. - Njega su deca na Igrama 2001. proglasila najdražim fudbalerom i nama je tada glavni cilj bio da obradujemo decu njegovim angažmanom. Bili smo uporni, svakodnevno zvali Real i na kraju uspeli da dođemo do Emilia Butragena, koji nas je povezao s Figom. Odmah je pristao da bude ambasador Igara. Predrag Mijatović je osoba koja takođe nesebično podržava Igre od 2008. godine. Njegova podrška je nemerljiva u savetima, kontaktima i saradnji.

Osnivač i prvi predsednik engleske Premier lige Dejv Ričards je od pre desetak godina počasni predsednik Sportskih igara mladih.

Uz njegovu pomoć, jedan od ambasadora ove manifestacije je i Dejvid Bekam, koji je i nekoliko prijateljskih utakmica igrao u majici Sportskih igara mladih.

- Naš ambasador je i Luka Modrić, kojem sam neizmerno zahvalan jer mnogo radi za Igre, a deca su ga na Igrama proglasila najboljim hrvatskim sportistom. Luka nam je stalno nam pri ruci i stalno nam pomaže. Pomaže nam i jedan od najboljih srpskih igrača Nemanja Matić iz Čelzija - priča Marić i napominje da je ponosan na to što su svi oni prepoznali koliko su Igre dobar, pozitivan i koristan projekat.

Visoko postavljeni ciljevi Zdravka Marića doveli su i do poznanstava s mnogim članovima ruske vlade, pa bi u skoroj budućnosti Igre trebalo da se održavaju i u dve regije u Rusiji.

- Najveći uspeh je što je od prvih Igara pa do danas apsolutno sve za decu beslatno, a pravo učešća ima baš svako dete – ističe Marić.

U tri države ove godine učestvuje oko 130.000 dece. Sportske igre mladih u Hrvatskoj se igraju u 55 gradova, u Bosni i Hercegovini u 20, a u Srbiji u 40 gradova. U Srbiji i BiH takmiče se deca osnovnoškolskog uzrasta, dok se u Hrvatskoj takmičenja sprovode među svim uzrastima u deset sportova – od fudbala, rukometa, košarke, tenisa, stonog tenisa, odbojke i odbojke na pesku pa sve do šaha i igre „između dve vatre“.

U Srbiji će se Sportske igre mladih održavati do kraja jula, kad će na Adi Ciganliji biti veliko državno finale. Najbolji mladi sportisti će potom otputovati u Split, gde je za kraj avgusta zakazano međunarodno finale. Biće to prilika da mali šampioni letuju, zabavljaju se i pobeđuju, sklapaju nova poznanstva i svojim osmesima izbrišu sve granice.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Najlepša letnja priča: Obraduj prijatelje i osvoji nagrade!

Važan je san: Stefan preko osam država ide do vrha Evrope!

Ideja koja će vas oduševiti: Zar nije bolje oako? (VIDEO)