INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Zaovinsko jezero - srpska Pompeja

Veštačka akumulacija okružena je prelepom prirodom u kojoj dominiraju dve retke vrste - biljka runolist i posebna vrsta smrče koja je dobila ime po našem čuvenom botaničaru

U Nacionalnom parku Tara, u južnom delu istoimene planine, nalazi se Zaovinsko jezero, veštačka akumulacija nastala između 1975. i 1983. godine.

Jezero nestvarne lepote dopunjavaju dva potoka - Konjska reka i Beli Rzav, a kako nivo vode često oscilira, iz četiri manja jezera u blizini sistemom spojenih sudova voda se pretače u Zaovinsko jezero. Da bi jezero nastalo, staro selo Zaovine moralo je da bude potopljeno, piše Telegraf.rs

Zbog toga stanovnici novih Zaovina ovaj deo često nazivaju “srpskom Pompejom”, po uzoru na antički grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuv. Kad je vodostaj u Zaovinskom jezeru nizak, naziru se ostaci starih potopljenih kuća.

Prelepa priroda, čista voda i, kako mnogi tvrde, najukusnija pastrmka u Srbiji, privlače u ovaj deo Tare veliki broj domaćih i stranih turista.
Izazov je i za planinare, jer se preko Karaklija stiže do vrha Janjač sa kog se pruža panoramski pogled na novo selo Zaovine s jedne strane, a sa druge na Višegrad i čuveni most na Drini.

Baš oko Zaovina, u blizini brane, Josif Pančić je davne 1875. godine prvi put uočio omoriku koju je nazivao “ledenom lepoticom” i koja je po njemu i dobila ime. Ovaj četinar i danas predstavlja veliku naučnu zagonetku, jer njegovo poreklo nije do kraja proučeno.

Naš BIRO

Foto: Ivan Strahinić


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Dva koncerta Džastina Bibera u Koka-kola areni

FOTO-PRIČA: Legenda o ljubavnom drvetu na Divčibarama

Dubai - najbolja svetska destinacija za odmor na obali mora