INFO BIRO

FOTO-PRIČA: U Tuzli napravljena baklava od 800 kilograma!

BiH ispraća 2018. sa novim Ginisovim rekordom

Dok se Grci i Turci glože oko toga kome pripada izvorni recept za baklavu, u Bosni je napravljena ubjedljivo najveća baklava na svijetu!

U Tuzli je ovog mjeseca, povodom Dana rudara, napravljena poslastica od kora, šećera i oraha teška čak 800 kilograma. Podijeljena je rudarima iz rudnika Kreka i rudnika Banovići, kao i osnovcima širom Bosne i Hercegovine.

U izradi baklave – rekorderke učestvovalo je 15 slastičara koji su “potukli” ovogodišnji Ginisov rekord u pravljenju ove poslastice. Naime, u proljeće 2018. u Turskoj je napravljena baklava teška 518 kilograma; predstavnici komisije Ginisove knjige rekorda verifikovali su je kao najveću baklavu na svijetu.

Tuzlanska baklava tek čeka verifikaciju, ali je glavni cilj organizatora, Udruženja “Zmajevo srce”, ispunjen – poslastica je podijeljena u danima darivanja kako rudarima i osnovcima širom BiH, tako i štićenicima tuzlanskog Doma penzionera, Merhametove javne kuhinje, Doma za djecu bez roditeljskog staranja i Dječije javne kuhinje u Lukavcu.

BIRO

Foto: Pixabay, Agencija Anadolija


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Sarajevska riznica: Najljepši ornamenti na fasadama (VIDEO)

SVETSKA PREMIJERA: Novogodišnji hit iz pustinje! (VIDEO)

STOLAR MILE - HEROJ DOBROTE: Sreća je veća samo kad se deli