INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Top devet prirodnih dragulja Srbije

Fascinantni kanjoni, prelepe klisure, impozantni vodopadi, planinski vidici, bistra jezera... Prirodne lepote Srbije iz godine u godinu privlače sve više stranih turista.

1. Đerdapska klisura

Na više od 63.000 hektara biljnog i životinjskog bogatstva neprocenjive vrednosti i lepote, prostire se Nacionalni park Đerdap, poznat i kao Gvozdena kapija Dunava. Na desnoj obali ove reke, od Golubačke tvrđave do antičkog utvrđenja Diana, kriju se klisure, kanjoni, rečne kotline i više od 1.000 pećina nesvakidašnje lepote koja zadivljuje i pleni.


  

2. Stara planina

Stara planina, venac koji se proteže u dve države, karakteristična je po svojim nepreglednim prostranstvima, čistom vazduhu i toplim mineralnim izvorima.


  

3. Uvac

Prelepom kanjonu reke posebnu draž daju uklješteni meandri Uvca. To su prirodne vijuge koje reka pravi godinama probijajući krečnjačke stene.


    

 

4. Tara

Planina čuvena po velikoj raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta, a njeni aduti su i netaknuta priroda, skijališta i arheološka nalazišta. Tara se nalazi u zapadnoj Srbiji, oslanjajući se na Zlatibor i Mokru Goru, i predstavlja područje netaknutih prirodnih bogatstava, čime postaje idealna destinacija za odmor i rekreaciju.


  

5. Vodopad Tupavica

Fascinantan vodopad Tupavica smešten je u blizini sela Dojkinci na 1.050 metara nadmorske visine, i predstavlja bajkovitu sliku prirode i skriveni dragulj u srcu Stare planine.


  

6. Đavolja varoš

Nalazi se na jugu Srbije, na planini Radan nedaleko od Kuršumlije, a čini je skup više od 200 zemljanih formacija, visokih od dva do 15 metara i širokih do tri metra, na čijim se vrhovima nalaze kamene kupe. Đavolja varoš i njene visoke zemljane kupe, koje su po predanju okamenjeni svatovi, bile su kandidat za jedno od sedam novih svetskih čuda prirode.


    

7. Golubačka tvrđava

Tvrđava Golubac ili “čuvar Dunava” kako je još nazivaju, nalazi se na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Svojom lepotom, snažnim bedemima i burnom istorijom, ova dunavska lepotica ne ostavlja nikog ravnodušnim.


  

8. Drina

Vekovima linija sudara Istoka i Zapada, neobično zelena, bistra, krivudava i snažna reka Drina danas na svojim talasima nosi najveselije karavane regata kroz uzbudljivu prirodu, zbog čega je postala omiljena destinacija boema i avanturista.


  

9. Ovčarsko-kablarska klisura

Na mestu gde su prirodna i kulturna bogatstva stvorila harmoniju, Zapadna Morava je odlučila da pokaže koliko je priroda čudesna. Ne plašeći se strmih masiva Ovčara i Kablara, hrabro se probila kroz impresivne litice i za sobom ostavila tri jedinstvena meandra.

BIRO/Živeti sa prirodom


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai International Airport – nekad i sad (VIDEO)

FOTO-PRIČA: Sirogojno stil osvaja svet

10 razloga da se (ne) iselite iz svoje domovine