INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Sirogojno stil osvaja svet

Posle promocije na Londonskoj nedelji mode, jakne sa etno-motivima Srbije uskoro i u Americi

Dizajner Đorđe Tamburić, koji je u svetu poznat pod umetničkim imenom Džordž Stajler, pre dve godine na Londonskoj nedelji mode predstavio se autorskom revijom jakni sa etno-motivima Srbije. Ove sezone, njegove kreacije postale su pravi hit.

Jakne su isplele pletilje iz zlatiborskog sela Sirogojna, a nose ih dame u Njujorku, Londonu, Vankuveru, Los Anđelesu, piše portal Prestiž.

Pored četiri modela u jarkim bojama, koja su izrađena od najkvalitetnije vune sa Islanda, sa petljama koje imitiraju krzno, u februaru bi trebalo da se izradi još nekoliko kako bi bila oformljena mini-kolekcija.

Dizajner je imao samo dva meseca da osmisli nešto autentično za predstavljanje u Londonu, što ga nije sprečilo da ostane dosledan stilu – da se opredeli za trikotažu, iskoristi srpske etno-motive, poigra se sa bojama i pronađe ko će sve to da isplete.

  

  

Iz domaće modne kuće „Sirogojno Style” otkrivaju da su morali da izaberu najveštije pletilje da realizuju ono što je Đorđe nacrtao, iako sarađuju sa nekoliko stotina žena. Ana Ljubojević, menadžerka ove kompanije, dodaje da je među njima i baka u devetoj deceniji života, ali i pletilja na pragu tridesetih. Kako se saradnja pokazala uspešnom, rešili su da ove zime povećaju broj kreacija.

Modna priča u ovom delu Srbije datira iz šezdesetih godina 20. veka, a i danas se kompaniji javljaju vlasnice pletenih proizvoda koje još uvek nose, iako su ih kupile pre nekoliko decenija. Topli i šareni džemperi, šalovi, rukavice, prsluci putovali su ne samo u Evropu već i u ostale delove sveta.

Osim saradnje sa domaćom kućom, Džordž Stajler ovih dana zauzet je organizacijom promocije nove kolekcije koja će biti održana u SAD.

Mogućnost da i drugi domaći dizajneri dobiju priliku da se pokažu u ovladavanju trikotaže, za sada je samo ideja. Ana Ljubojević napominje da razmišljaju o konkursu gde bi odabrali najbolje i napravili posebnu kolekciju.

  

  

Broj žena koje se bave pletenjem smanjen je u odnosu na period od pre nekoliko decenija. Ova veština više nije nešto što se prenosi kao deo porodičnog nasleđa sa starije na mlađu generaciju. Projekat organizacije pletilja je pokrenut u Sirogojnu 1962. godine, kako bi se ženama iz ruralnih područja omogućilo da rade, a da ne napuštaju domaćinstvo. Ideja je bila da se smanji migracija sa sela u grad, u čemu se donekle uspelo. Nažalost, broj stanovnika zlatiborskih sela se permanentno smanjuje...

Ana Ljubojević otkriva da su danas saradnice mnoge kćerke i snahe prvih pletilja, koje su sarađivale sa Dobrilom Smiljanić, žene najzaslužnije za ucrtavanje Sirogojna na modnu mapu sveta. Ona dodaje da se za rad javljaju i žene iz mnogih gradova, ali da je teško organizovati kontrolu izrade kada pletilje nisu na jednoj adresi.

BIRO/Prestiž


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Moja priča: Srpska modna bajka u Dubaiju (VIDEO)

Upornost i znanje – recept za uspešan start u inostranstvu

FOTO-PRIČA: 10 razloga da Dubai postane vaš novi dom