INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Sremski Karlovci - grad koji diše u ritmu Dunava

Sjaj nebeski, kako u prevodu glasi naziv reke Dunav, za mnoge je najlepši baš u gradu u kom je osnovana Srpska patrijaršija

Pune dve decenije, poslednjeg vikenda u maju u Sremskim Karlovcima organizuje se jedinstveni festival u Srbiji – Festival kuglofa.

Podunavske Švabe koje su od 18. veka naseljavale ovaj deo Panonske nizije donele su na vojvođanske trpeze tradicionalni kolač koji je postao jedan od zaštitnih znakova Sremskih Karlovaca.

Varoš na obali Dunava u danima festivala postaje stecište kako vrednih domaćica koje se takmiče u spravljanju kuglofa, tako i turista iz većeg dela Srbije, piše Telegraf.rs

Ali, nije samo ovaj jedinstveni festival ono što privlači goste iz zemlje i regiona u Sremske Karlovce. Tokom cele godine ovde dolaze ljudi željni života koji teče u laganom ritmu. Taj ritam diktira Dunav, na čijoj su obali u Karlovcima smeštene brojne čarde, ali i ribolovački čamci, kao i čamci za prevoz turista koji žele da upoznaju varoš sa reke.

Dunav, jedina evropska reka koja teče od zapada prema istoku i prolazi kroz 10 zemalja, za mnoge je najlepša baš u Sremskim Karlovcima.

Raskošno zelenilo koje grli Dunav celim tokom kroz Karlovce čini da ovaj gradić bude obavezan na mapi svakog turiste koji želi da upozna ovaj deo Srbije u najlepšem svetlu.

Naš BIRO

Foto: Ivan Strahinić


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Međunarodni aerodrom Dubai dobija rekonstruisanu pistu

FOTO-GALERIJA: Crna Gora - biser Jadrana

Rotirajuće kule u Dohi: Novi simbol prestonice Katara (FOTO)