INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Orient express, pekmez i vašari u Mladenovcu

Kroz varoš koja je pre pola veka pripojena Beogradu 37 godina prolazio je najpoznatiji voz na svetu

U dolini Velikog Luga, blizu Kosmaja nalazi se Mladenovac, opština i naselje koje pripada Beogradu.

Ime je, veli predanje, dobio po izvesnom Mladenu koji je 200 godina posle boja na Kosovu sa braćom Rajkom i Vlajkom došao u ovaj deo Srbije. Njihove porodice oformile su tri sela – Mladenovac, Vlašku i Rajkovac.

Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića na Svetog Iliju 1893. godine Mladenovac je dobio status varošice, a pre malo više od pola veka priključen je prestonici, piše Telegraf.rs

Malo je poznato da je u Mladenovcu otvorena jedna od prvih fabrika pekmeza na prostorima Srbije. Krajem 19. veka ovaj kraj bio je čuven po vašarima na kojima su se okretali jagnjići i prasići, a ova tradicija zadržana je i danas. Ono na šta su Mladenovčani posebno ponosni je činjenica da je kroz njihovu varoš punih 37 godina prolazio čuveni „Orijent ekspres“, najpoznatiji voz na svetu.

U turističkom smislu, Mladenovac obeležavaju Selters banja i Kosmaj, a ređe Koraćička banja. Voda u Seltersu slična je po hemijskom sastavu banjskim vodama u Nemačkoj, Francuskoj i Češkoj.

Ako pitate Mladenovčane koje su prednosti života u njihovom kraju, gotovo svi će vam reći da je to blizina Kosmaja, niske šumadijske planine u neposrednoj blizini Mladenovca.

Bukove, hrastove i mestimično četinarske šume koje su stanište vevericama, zečevima i fazanima, više od 300 vrsta pečuraka i čak 95 izvora izazov su kako za planinare, tako i za izletnike koji žele da provedu vreme u prirodi.

Naš BIRO

Foto: Ivan Strahinić


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Zagajička brda – oaza u Deliblatskoj peščari

Mistična klisura u Srbiji u kojoj Dunav vri (FOTO)

Ras el Hajma kao Kapadokija: Let balonom iznad emirata