INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Oman dobija najveću botaničku baštu na svetu

U podnožju planinskog masiva Hadžar, na 35 kilometara od Maskata, niče impozantan botanički kompleks

Na ukupnoj površini od 420 hektara i nadmorskoj visini od 100 metara, blizu glavnog grada sultanata Oman gradi se najveća botanička bašta na svetu. Oaza koja će biti novi dom za stotine ugroženih biljnih vrsta iz Omana ujedno će biti i centar za obrazovne i istraživačke projekte iz oblasti botanike, a projekat je inicirao sultan Kabus ibn Said el Said.

Za izgradnju najveće botaničke bašte na svetu zadužena su tri arhitektonsko-građevinska giganta – "Grimshaw Architects", "Arup Engineering" i "Haley Sharpe Design".

  

  

Kako je najavljeno na zvaničnom sajtu buduće botaničke bašte, ova biljna oaza biće regionalni i međunarodni lider u očuvanju biljnih vrsta i mesto na kom će stručnjaci moći da unaprede svoja znanja.

- Botanička bašta u Omanu je neverovatan projekat koji objedinjuje kulturološke i ekološke platforme – izjavio je Keith Brewis iz kompanije “Grimshaw Architects”. – Čast nam je da radimo na projektu čiji je cilj očuvanje biodiverziteta koji je u isto vreme i ključni aspekt dizajna.

Po završetku projekta, posetioci će tokom višečasovnog boravka u botaničkoj bašti moći da upoznaju raskošni biljni svet Omana.

  

Više informacija pogledajte na OVOM LINKU

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Dolče vita u Abu Dabiju: Stiže i bioskop pod zvezdama

Luvr Abu Dabi: Od peska do građevine kojoj se divi ceo svet

Saudijska Arabija: Velike promene u sektoru zapošljavanja