INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Misterija Nebeske suze na Goliji

Jedno od tri "gorska oka" koje pripada lancu Dinarskih planina staro je manje od pola veka i predstavlja veliku nepoznanicu za naučnike

Na 29 kilometara južno od Ivanjice, na nadmorskoj visini od 1.495 metara, nalazi se najveće prirodno jezero u Moravičkom kraju i netaknuti prirodni biser Srbije – jezero Okruglica.

Zbog specifičnog izgleda meštani su mu dali naziv Nebeska suza, jer gledano iz vazduha zaista podseća na veliku suzu koja kao da je kanula sa neba i ne presušuje. Jezero je nastalo 1977. godine, posle velikog zemljotresa u Rumuniji, kada je došlo do propadanja i urušavanja zemljišta, piše Ona.rs

Ali, ono što posebno intrigira je činjenica da jezero nema vidljivih pritoka, pa je za sada nepoznato odakle Okruglica, površine 500 metara kvadratnih, dobija vodu.

Put do samog jezera je nepristupačan za vozila, ali retko koji posetilac koji se nađe u ovom kraju odustaje od kilometarske šetnje do „drugog gorskog oka Golije“, jer ambijent kojim biva nagrađen kada stigne do Nebeske suze vredi svakog truda.

Naime, Okruglicu okružuju gusta četinarska šuma i golijski pašnjaci, pa pešačenje po netaknutoj prirodi predstavlja i avanturistički izazov i jedinstveno iskustvo.

Naš BIRO

Foto: Ivan Strahinić


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Abu Dabi zove: Nova primamljiva kampanja za turiste

Aleksandra Branković: Taraba je naša druga kuća u UAE

Stefan je prvi put u Dubaiju: Evo šta ga je najviše šokiralo