INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Makete od šibica napravljene sa DVA PRSTA

Milutin Perić iz Šapca je kvadriplegičar. To ga, međutim, ne sprečava da svakoga dana stvara umetnička dela koja oduzimaju dah

  

Pune tri decenije Milutin Perić (63) iz Šapca bavi se izradom maketa od palidrvaca. Ono što je nekada u staroj Jugoslaviji mnogima bio usputni hobi, za Milutina je pasija. Jer, u 33. godini Milutin je posle teške saobraćajne nesreće postao invalid. Do tada je bio radnik obezbeđenja, voleo je da odlazi u lov, a onda se preko noći sve promenilo. Iako može da koristi samo mali i domali prst desne šake, ovaj Šapčanin do sada je napravio na stotine prelepih maketa od šibica, piše Kurir.

- Pitam lekare zašto ne osećam ruke i noge, a oni ćute i izbegavaju da me pogledaju u oči. Sve mi je bilo jasno. Neprijatnu tišinu prekinuo sam rečima da mislim da je pravi trenutak da naučim da vezem goblene - priča Milutin.

Čivijaški duh nije mu dozvolio da potone u očaj. Doduše, nije naučio da veze, ali mu je zato dom pun tabakera, kućica, vodenica, topova, minijaturnih kazana za rakiju, dekorativnih flaša i drugih sitnica napravljenih od palidrvaca i komadića šperploče.

  

  

- Dok sam bio na rehabilitaciji, moji cimeri su tonuli u depresiju zbog svog invaliditeta, a ja sam bio zbunjen. Jednog dana gledam kroz prozor i vidim ljude kako šetaju. Prvi put sam tada zaplakao. Onda se setim da imam četiri male ćerke, moram da krenem dalje. Tada sam se bacio na rukotvorine, a supruga Rosa me je od početka podržavala - priča Milutin.

Tokom tri decenije ni sam ne zna koliko je minijatura napravio. Većinu je poklonio rodbini i prijateljima, a mnogi predmeti iz njegove radionice završili su i u inostranstvu.

- Posao je pipav, ali nije mi teško, jer imam strpljenja. Uvučem u stegu komad drveta, a testeru prihvatim sa ova dva pokretna prsta. Levu šaku proturim kroz testeru, pa polako vučem i seckam. A palidrvca nabodem na nožić za drvorez i lepim ih na pripremljenu podlogu. Trebalo mi je dva i po meseca da uradim crkvu, a potrošio sam 270 kutija šibica, odnosno 13.500 palidrvaca.

Fizikalna terapija pomogla mu je da podiže ruke, što je velika stvar, posebno za posao kojim je odlučio da se bavi. Milutin kaže da mu invaliditet nije ništa uskratio. I dalje ide na slavlja, svrati ponekad u kafanu sa društvom, skoro sve je kao i pre osim u snovima:

- Sanjam tako, sedim u kolicima i poželim da ustanem da malo protegnem noge. Krenem polako da ne padnem ili da mi neki pršljen ne kvrcne da ne izgubim i ova dva prsta. Dok koračam sve dalje od kolica, srce tuče, čini mi se da će da iskoči od sreće. A onda se probudim...

Tatjana Cvejić


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Poslao je jedan CV i odmah dobio posao u Dubaiju! (VIDEO)

Reprezentativac velikog srca: 80 kilometara za malog Vladu

Samouki umetnik iz Nadalja: Rustika u duši lipe (FOTO)