INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Krofne iz Beograda za ceo svet!

Nina, Irena, Petra i Tanja pretvorile su tradicionalnu poslasticu od testa u odličan biznis

Pravljene su još u antičkoj Grčkoj i starom Rimu, a nezaobilazne su na trpezama u Vojvodini kao poslastica uz nedeljni ručak. U dobrostojećim kućama u Vojvodini nekada je važilo pravilo – jedne nedelje knedle sa šljivama, druge krofne, treće štrudle sa makom i orasima, četvrte kifle “na tuluzini” (šuplje slatko testo namotano na osušenu stabljiku kukuruza i ispečeno u rerni - danas toliko popularne poslastičarske šam-rolne u izmenjenoj verziji).

U banatskim selima krofne se tradicionalno prave u vreme svinjokolja i za doček Pravoslavne Nove godine, i moraju da imaju “venac” koji je garancija da je testo iznutra šuplje, a spolja hrskavo.

Koliko su krofne važne u tradiciji srpskog naroda dovoljno govori podatak da su mladenci od početka druge decenije prošlog veka pa sve do modernih vremena, otkako se svadbe organizuju u restoranima, kumove ispraćali sveže ispečenim, vrućim krofnama uvaljanim u kristal-šećer. Ovaj običaj označavao je koliko mladenci poštuju svoje svedoke “pred Bogom”.

Krofne prave domaćice širom sveta, većina njih ljubomorno čuva recept, a četiri devojke iz Srbije odlučile su da ujedine znanje i od krofni naprave odličan biznis. I uspele su u tome!

  

  

Krofne punjene vanil kremom i maskarpone sirom, sa komadima kruške i kandiranog đumbira, punjene čizkejkom ili kremom od lešnika, prelivene glazurom od marakuje ili banane. Krofne sa čokoladom, karamelom, pasiranim kajsijama, posute čokoladnim i karamel kockicama, sa sirovim pistaćima, lešnicima, bademima... Da probaju ove ukuse, sladokuscima su omogućile sestre Nina i Irena Zukanović i Petra i Tara Lazarević iz Beograda.

Sve krofne sveta na jednom mestu - to je ideja koju mlade preduzetnice žele da ponude ljubiteljima slatkiša. Za sada njihov brend "Krofnas" proizvodi 27 vrsta ove poslastice sa svih meridijana, a uskoro će ih biti mnogo više.

- Pravimo tradicionalnu bamboloni italijansku krofnu, američke "prsten" krofne, grčke loukoumades, "britaniku" nastalu po uzoru na tradicionalni britanski banofi kolač - priča Nina Zukanović, koja je zadužena za marketing u firmi. - Radimo i liniju "Berlinere", ali i "Gurme" liniju krofni koje su potekle sa Menhetna. Ideja je bila da Srbiji ponudimo kvalitetnu tradicionalnu poslasticu i dobro izbalansiran desert. Svaka zemlja sveta ima svoju krofnu, pa čak i Kinezi kod kojih se ona zove "ling". Trenutno smo jedina firma u svetu koja proizvodi toliko vrsta ovog slatkiša.

Ono što ove poslastice razlikuje od drugih je to što su to poslastičarske krofne, a ne pekarske. Za njihovo pravljenje koristi se posebno brašno koje se uvozi iz Velike Britanije. Do njega nije bilo lako doći, ali su ove dame i u tome uspele.

  

  

- Prave poslastičarske krofne probale smo u Londonu, gde smo sve četiri studirale - navodi Irena Zukanović, koja kreira ukuse. - Nina i Petra živele su zajedno i još tada su se dogovorile da pokrenu svoj posao. Pošto ovde takvog deserta nije bilo, odlučile smo da pravimo krofne. Statistike pokazuju da nismo pogrešile, a najprodavanije su trenutno "tripl čoko" i "tripl karamel".

Dan u slatkom carstvu počinje u pet sati ujutru ili ranije. Krofne se mese, prže i filuju ranom zorom, kako bi sveže bile dopremljene u markete, a narudžbine na vreme isporučene. I dekoracija oduzima puno vremena, ali vešte ruke čine čuda. Tako nastaju krofne sa likom čudovišta, Deda Mraza, pahuljica ... Sve što ove mlade preduzetnice zamisle ili kupci zatraže, to pokušaju i da ostvare.

- U početku je bilo puno izazova - priznaje Tara Lazarević, čija se setra Petra bavi trgovinom konja, pa je najmanje u Beogradu. - Dosta smo eksperimentisali, neke sirovine probali i odbacivali. Ipak, uspele smo u svojoj nameri. Kreiranje ukusa je najslađi i najkretaivniji deo posla, pa sve četiri uživamo u tome.

BIRO/Novosti


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Naše doktorke u TOP 10 najboljih u Dubaiju!

Saudijska Arabija: Posle 35 godina - ponovo radi bioskop!

Baka koju ćete zavoleti kao da je vaša! (FOTO+VIDEO)