BIRO PRIČE

Saudijska Arabija: Ponovo radi bioskop!

Od marta ove godine do kraja 2030. u najvećoj državi Arabijskog poluostrva biće otvoreno 300 bioskopskih dvorana

Ministarstvo kulture i informisanja Saudijske Arabije objavilo je da će komercijalnim bioskopima biti omogućeno da posluju u Kraljevini od marta ove godine.

U međuvremenu, Odbor Generalne komisije za audio-vizuelne medije (GCAM), kojim predsedava ministar kulture i informisanja, doneo je rešenje kojim se ovlašćuje izdavanje dozvola za bioskope:

- Generalna komisija za audio-vizuelne medije započela je proces licenciranja bioskopa u Kraljevini. Očekujemo da će prvi bioskopi biti otvoreni u martu 2018. godine. Ovo predstavlja prelomni trenutak u razvoju kulturne ekonomije u Kraljevini. Otvaranje bioskopa će uticati na ekonomski rast, a razvijanjem šireg sektora kulture stvorićemo nove mogućnosti za zapošljavanje i obuku.

Naravno, svi filmovi koji budu osvanuli na bioskopskim repertoarima u Saudijskoj Arabiji moraće da budu u skladu sa duboko ukorenjenim društvenim vrednostima i ni po koju cenu neće smeti da krše etičke principe koji vladaju u ovoj bliskoistočnoj državi.

Otvaranje bioskopa je deo programa “Vision 2030” koji podrazumeva društvene i ekonomske reforme u Saudijskoj Arabiji. “Vision 2030” ima za cilj povećanje potrošnje stanovništva za kulturne i zabavne aktivnosti sa 2,9 odsto, koliko trenutno Saudijci izdvajaju u svojoj zemlji, na šest procenata do 2030. godine, do kada bi, kako je planirano, u Saudijskoj Arabiji trebalo da bude otvoreno 300 bioskopskih dvorana. Trenutno, 86 odsto populacije u Saudijskoj Arabiji gleda filmove na televiziji, a 49 odsto redovno gleda filmove na Netflixu.

  

  

Ekonomski momenat odigrao je ključnu ulogu u reformi kojom je najavljeno otvaranje bioskopa. Naime, prema nezvaničnim podacima, čak 35.000 Saudijaca  putuje u susedni Bahrein, gde troše u proseku 320 dolara gledajući filmove. U studiji koja je 2011. sprovedena u Bahreinu, otkriveno je da čak 93 odsto bioskopske publike čine Saudijci!

Poznato je i ko će biti zadužen za izgradnju bioskopa u najvećoj državi Arabijskog poluostrva. Reč je o velikom američkom bioskopskom lancu “AMC Entertainment” koje će ovaj posao partnerski raditi sa fondom za javne investicije Saudijske Arabije. “AMC” sa sedištem u Kanzasu je najveći bioskopski operater na svetu, sa 11.000 bioskopa koncentrisanih u SAD i Evropi. S druge strane, i kompanija “Voks Cinema” sa sedištem u Dubaiju, kompanijom koja je vodeći operater u Zalivu, zainteresovana je za poslovanje u Saudijskoj Arabiji.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Godina u UAE počela rekordom: Spektakl kod Burdž Kalife (VIDEO)

Mislite da je vaša jelka NAJLEPŠA? Čekajte da vidite OVU!

Otkriveno koliko će prozora imati najviša zgrada na svetu


;