INFO BIRO

FOTO-PRIČA: Evropski Amazon na Dunavu

Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta u Gornjem Podunavlju jedan je od aduta za razvoj turizma u ovom delu Vojvodine

Na aluvijalnoj terasi leve obale Dunava, od granice sa Mađarskom do Bogojeva, u Zapadno-bačkom okrugu nalazi se Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“.

Ovaj deo Srbije pripada takozvanom evropskom Amazonu koji obuhvata vlažna područja u još pet zemalja – Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Austriji i Bugarskoj. U rezervatu u kom se smenjuju šumska, livadska, močvarna i vodena vegetacija živi 230 vrsta ptica, 60 vrsta leptira, 51 vrsta sisara, 50 vrsta riba, kao i vodozemci i insekti, piše Telegraf.rs

Koliko je atraktivno zaputiti se u ovaj prirodni rezervat i upoznavati floru i faunu dok plovite kanuima kroz predele kakvih nema mnogo na planeti, još je zanimljvije upoznati ljude koji žive u obodnim selima.

Njihovi običaji i tradicija, sačuvani od zaborava, vratiće vas u neka davna vremena kada su ljudi živeli u saglasju sa prirodom, poštujući njene zakonitosti i prilagođavajući život prostoru koji su nastanili. Klopari, kovači i čamdžije samo su neke od zanatlija koje odolevaju vremenu, čuvajući uspomenu na pretke iz ovog dela takozvanog evropskog Amazona.

U jednom od naselja u Gornjem Podunavlju snimljeni su kadrovi kultnog filma „Skupljači perja“, u kom je prikazan autentičan život Roma u ovom delu Vojvodine.

Naš BIRO

Foto: Ivan Strahinić


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Vreme u UAE: Stiže vrela nedelja, evo kako da se rashladite

Dva koncerta Džastina Bibera u Koka-kola areni

FOTO-PRIČA: Sombor je najzeleniji grad u Srbiji