INFO BIRO

Fotka iz Srbije – najlepša na svetu!

Čedomir Žarković napravio je fotografiju koja je pobedila na međunarodnom foto-konkursu Wiki Loves Earth

Žarković je uslikao bigrene kade Stopića pećine, a njegova fotografija proglašena je najlepšom svetskom slobodnom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra za 2016. godinu.

Devet članova internacionalnog žirija biralo je najlepšu od 270 fotografija koje su pobedile u 26 zemalja u projektu UNESCO Biosphere reserves. Oni su ocenili da fotografija Čedomira Žarkovića, pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrednost.

Autoru najlepše svetske fotografije pripala je nagrada - put u Montreal na Vikimedijinu najveću konferenciju “Wikimania”, koja će biti održana od 9. do 13. avgusta 2017. godine.

Pored prvog mesta, fotografija koja je pobedila na takmičenju u Srbiji – Kanjon Rače, autora Vladimira Mijailovića, osvojila je 15. mesto na listi najlepših svetskih fotografija pod slobodnom licencom.

Projekat “Wiki Loves Earth” započela je Wikipedija na ukrajinskom jeziku 2013. godine, da bi se brzo proširio na ostale zemlje sveta gde postoje ogranci Zadužbine Vikimedija. Cilj projekta je, s jedne strane, fotografisati pod slobodnom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge strane doprineti povećanju javne svesti o očuvanju prirode.

U Srbiji se ovo nagradno takmičenje organizuje od 2014. godine, a ove godine oboren je rekord prikupljanjem gotovo 2.000 fotografija.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Promocija srpske kulture na proslavi Nacionalnog dana Emirata

Iz prve ruke: Fitnes industrija u Emiratima (VIDEO)

Legenda iz Srbije: Upoznajte rekordera Olimpijskih igara