SPORT

Legenda iz Srbije: Upoznajte rekordera Olimpijskih igara

Aleksandar Šuki Milenković (48) prvi je i, za sada jedini sportista u svetu koji je učestvovao tri puta na Olimpijskim igrama u tri različita sporta

Aleksandar Šuki Milenković jedan je od najsvestranijih sportista koje je Srbija ikada imala: biciklista, biatlonac, nordijski smučar, atletičar, alpinista, duatlonac, triatlonac... U istoriji sporta ostaće upamćen kao takmičar koji je dva puta na zimskim i jednom na letnjim Olimpijskim igrama branio boje države u kojoj je rođen u tri različita sporta: u biciklizmu (Barselona 1992.), smučarskom trčanju (Albervil 1992.) i Torinu (2006.) u biatlonu i smučarskom trčanju, piše Press Lider.

Učestvovao je prvi put na letnjim Olimpijskim igrama u Barseloni kao “nezavisni olimpijski učesnik” pošto je Jugoslavija bila pod sankcijama. Interesantno da je jedina ekipa iz Jugoslavije kojoj je bilo dozvoljeno da učestvuje bio biciklistički tim (Milenković, Brković, Rnjaković, Popeskov);u ekipnom hronometru na 100 km zauzeli su 18. mesto u konkurenciji 30 reprezentacija. Milenković je u pojedinačnoj drumskoj trci bio 42. (najbolje plasirani naš biciklista) sa 35 sekundi slabijim vremenom od pobednika.

U Albervilu 1992. na zimskim Igrama, održanih pre letnjih u Barseloni, startovao je u četiri trke u nordijskom smučanju i zauzeo 65. mesto u trci na 50 km. Te godine je ušao u istoriju srpskog sporta kao jedini sportista koj se takmičio i na letnjim i na zimskim Olimpijskim igrama. U tom trenutku takvih je bio samo 13 u celom svetskom olimpijskom pokretu.

U Torinu 2006. takmičio se u dva sporta: u biatlonu bio je 85. na 20 km i 87. na 10 km, dok je u nordijskom smučanju odustao u trci na 50 kilometara. 

- Interesantno da sam se, pre Torina, plasirao u nordijskom smučanju na zimske Olimpijske igre u 2002. u Solt Lejk Sitiju - priča Milenković. - Na moju veliku žalost, savez me nije prijavio na vreme, jer nisu verovali da mogu da ispunim normu. To me je, međutim uverilo da mogu da pružim mnogo i u ovom sportu i pomoglo da se ohrabrim i ogledam i u biatlonu, nastavim da treniram i u Torinu sam izborio normu za oba sporta, biatlon i nordijsko smučanje.

Biatlon mu je bio potpuno novi sport i najveći problem predstavljalo mu je streljački deo gde je veoma važno u juniorskim danima steći dobru tehniku, a Milenković je u ovu disciplinu ušao u trećoj deceniji života. Sa smučarskim trčanjem je drugovao tokom zimskih biciklističkih priprema još od 1980. Ozbiljniji je počeo da se bavi 1984. kada je posle pobeda na juniorskoj trci na Ušću u Beogradu dobio kao nagradu, od tadašanjeg norveškog ambasadora,Tore Berga, ljubitelja biciklizma, par smučki i “mažu“ za njih.

- Biciklizam mi je uvek bio prvi sport, ali sam i za nordijsko smučanje i biatlon imao ogromnu podršku oca Tomislava koji me je, kao nekadašnji biciklista, učio od malena tajnama ovog teškog sporta. Kada sam, pre nekoliko godina, posle jednog težeg pada i loma butne kosti morao da pauziram, ipak nisam mogao bez biciklizma i angažovao sam u se u organizaciji trke “Kroz Srbiju” kao sportski direktor. I ove godina sam trasirao stazu i sa ocem Tomom, koji je sa 81 godinom bio najstariji učesnik u karavanu, pratio našu najstariju i najcenjeniju trku, na kojoj sam dva puta bio na pobedničkom postolju u generalnom plasmanu, drugi 1996. i treći 1992. i pobedio prolazne ciljeve 1989. i 1991. Nadam se da ćemo uspeti da našu najstariju trku sačuvamo, besparica je opasno ugrožava - komentariše  Milenković.

Pobedio je na trci “Oko Bugarske” 1991. i u tom trenutku je bio jedini srpski vozač sa trijumfom u generalnom plasmanu na nekoj trci tog ranga u inostranstvu. Osvojio je, u skoro tri decenije dugoj karijeri, i deset šampionskih titula u raznim disciplinama i ima preko 100 pobeda za OBK Beograd, klubove AC Bulonj Biankur, Velos Vante i Pariz ciklist Olimpik, kao i za profesionalni tim Kros Montanari Sele Italija za koji je vozio 1997. Ostaće upamćen i njegov podvig iz 2011, kada je na biciklu vozio od Lase na Tibetu to Katmandua u Nepalu, prešavši pet vrhova preko 5.000 metara. 

Za sve ove godine Milenković je osvojio je više od 15 titula državnog prvaka u smučarskom trčanju za SK Rtanj i Zlatibor, četiri trke FIS Balkan kupa (Igman, dva puta Kruševo i Pigadia) i jedan Balkanski maraton na 50 km 2007. U nordijskom smučanju, kako ističe, najdraža mu je pobeda na veteranskim Olimpijskim igrama na Bledu 2010. Ogledao se i u planinskom biciklizmu (bio je 14. na Trofeju Lago di Garda 1999.), zimskom triatlonu (peti na Svetskom kupu 2009. i deveti na EŠ 2002.), tratlonu (13. na ETU kupu u Turskoj 2004.), atletici (pobednik Belog krosa 2001), duatlonu (prvak SCG 2003. i 2004.) i alpinizmu (osvojio Akonkagvu – 6.962 metra u 2012.). 

Poslednjih godina radio je kao trener biatlonskih selekcija u Čileu i Libanu.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji. 


Preporučene priče

Moja priča - Bane Putnik: Biciklod 10.000 dolara (VIDEO)

Lično iskustvo: Kako do posla u Dubaiju za mesec i po dana (VIDEO)

Živite u pustinji i željni ste skijanja? Imamo super vest za vas!


;