INFO BIRO

Festival muzičkih dokumentaraca: Beograd u ritmu rokenrola

Četvrti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam od 13. do 16. juna na Dorćol Platzu, u Domu omladine Beograda i Domu kulture Studentski grad

Najlepše filmsko-muzičko lice glavnog grada Srbije, Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n'Ritam i ovog proleća okupiće u Beogradu ljubitelje muzičkih dokumentaraca i autore koji su svoj život posvetili rokenrolu s one strane kamere i pera. Od 13. do 16. juna filmske projekcije,  tribine, promocije knjiga i koncerti biće organizovani na čak tri adrese  - Dorćol Platzu, Domu omladine Beograda i Domu kulture Studentski grad.

Moto ovogodišnjeg, četvrtog izdanja festivala glasi "Mi smo na putu, mi pravimo put". Stihovi Milana Mladenovića precizno opisuju program i atmosferu koju nosi DnR 04 – filmovi na programu tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose. Sa druge strane, pravljenje sopstvenog puta i neodustajanje od pomeranja granica je uvek prisutna ideja, vanvremenska, svakodnevna inspiracija za umetnike.

Festivalsku uvertiru ove godine činiće tribina Borderland Soundtrack, gde ćemo sa autorkom i gostima razgovarati o istoimenoj dokumentarnoj TV seriji nedavno emitovanoj na RTS.

  

Zvanično otvaranje festivala obeležiće regionalna premijera filma "A Dog Called Money". Reč je o dokumentarcu prikazanom na Berlinalu koji nam predstavlja PJ Harvie na proputovanju kroz različite destinacije, na kojima prikuplja etnomuzikološka iskustva

Ove godine se za dve nagrade takmiči deset filmova u međunarodnoj konkurenciji, koji će uglavnom biti premijerno prikazani u Srbiji. Gledaćemo filmove o prvom albumu grupe "Laibach", Vladi Kreslinu, Marku Rainey, putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, multimedijalnim pank i džez umetnicima, "Nebesku temu", put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa.

  

  

O nagradama će, kao i prethodnih godina, odlučivati publika i tročlani žiri u uobičajenom sastavu - reditelj, muzičar, novinar.

Sekcija "Work in progress" predstavlja nam dokumentarne projekte u nastajanju – Rok kamp za devojčice - FEMIX i “YU Grupa – priča o bratstvu i jedinstvu” Darka Lunglulova.

Apsolutni hit ovogodišnjeg festivala jeste promocija knjige "Život sa Idi(j)otima" i gostovanje autora Nenada Marjanovića Dr. Fritza u okviru programske celine Notabook. U okviru iste celine biće predstavljene i knjige "Našao sam dobar bend" Borisa Hrepića, "Pamtite me po pjesmama mojim" Bogice Mijatovića, "Trenutak koji čekam" Miroslava Dimića i "Muzika & muabeti" Nenada Georgievskog.

- Sa gostima iz regiona razgovaraćemo o njihovim filmovima i podelićemo iskustva vezana za put kojim ide muzički dokumentarac kao forma, odnosno, koje granice su na planu afirmacije podžanra pomerene poslednjih godina - kaže za Naš Biro Sandra Rančić, osnivač i umetnička direktorka Dok'n'Ritma.

Na DnR 04 sviraće se bluz koji dolazi direktno sa iskustvom iz Memfisa, eksplozivni lucidni duo Skijaš i Yeti će otvoriti festival, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobednik ovogodišnjeg BUNT ROK Festivala.

  

Festival koji je posle prvog izdanja prepoznat po kvalitetu i autentičnosti, u četvrtom izdanju osvežen je i osnažen u oblasti vizuelnih poruka zahvaljujući Tz_TeeZ-u, novim saborcima D'n'R'.

  

Sve detalje o programu pogledajte OVDE

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n'Ritam ( D'N'R)  je prvi ovakav festival u Srbiji, održan prvi put u junu 2016, u  Domu  kulture Studentski grad, koji je tada bio  glavni organizator festivala. 

Promovisanje i afirmacija novog žanra – podžanra u dokumentaristici i kinematografiji uopšte – u svetu je već izuzetno aktuelni žanr; muzički dokumentarac ovenčan je sa tri Oskara u prethodnih sedam godina.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

PODUHVAT GODINE: Let za prošlost, sadašnjost i budućnost

Spektakl na Ušću: Diznijeva fantazija uživo za 50.000 ljudi

Sada i zvanično: Sa srpskim pasošem u Emirate bez vize!