INFO BIRO

EXPO 2023 Doha: Najavljen prvi sajam hortikulture

80 zemalja će učestvovati na najavljenom sajmu, koji će trajati tačno 179 dana, od 2. oktobra 2023, do 28. marta 2024.

Katar će biti odmaćin sajma hortikulture 2023. godine, sa ciljem da okupi lidere u ovoj oblasti i inovatore, kako bi se pokrenulio novi i održivi načini ozelenjavanja pustinje. 

Prva izložba hortikulture na Bliskom istoku i u severnoj Africi, nazvana je EXPO 2023, najavio je Mohamd Ali Al Kori, generalni sekretar EXPO 2023 Doha, na konferenciji za novinare održanoj na EXPO 2020 u Dubaiju. 

Domaćin predstojećeg Expo 2023, Katar, rekao je on, nastoji da istakne da su klima, voda i tlo neophodni resursi i želi da promoviše pionirske korake u podršci zelenijoj životnoj sredini. 

- Kao prva zemlja u regionu Bliskog istoka i severne Afrike koja će biti domaćin sajma hortikulture, čast nam je da pozovemo čitav svet da se okupi u Dohi, dok pokušavamo da nađimo nove načine za saradnju i izgradnju boljeg i zelenijeg sutra - kazao je Al Kori. 

 - Zadovoljstvo nam je što smo domaćini ove konferencije za medije i događaja na EXPO 2020 u Dubaiju, koja nam nudi jedinstvenu priliku da angažujemo različite sektore, uključujući vladine i poluvladine subjekte, nevladine organizacije, ekologe, preduzeća i porodice iz čitavog sveta - istakao je. 

Kako je najavio, 80 zemalja će učestvovati na najavljenom sajmu, koji će trajati tačno 179 dana, od 2. oktobra 2023, do 28. marta 2024. Expo će se održati na površini od 1,7 miliona kvadrata u živopisnom patrku Al Bida, a očekuje se oko tri miliona posetilaca. 

- Očekuje se da će izložba imati veliki uticaj i da će ostaviti trajno nasleđe Kataru, širem regionu i svetu u celini, jer stavlja naglasak na širok dijapazon tema, uključujući ekonomiju, održive stilove života, obrazovanje, zabavu i inovacije - rekao je Al Kori. 

Pod nazivom "Zelena pustinja, bolja životna sredina", izložba će imati i četiri podteme: moderna poljoprivreda, tehnologija i inovacije, svest o životnoj sredini i održivost. 

Ciljevi Expo 2023 Doha, prikazuju nacionalnu viziju Katara 2030, putokaz za budući razvoj koji ima cilj da ovu zemlju transformiše u sposobnu da održi sopstveni razvoj i obezbedi visok životni standard za svoje stanovništvo i buduće generacije. 

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

EXPO 2020 Dubai: Prezentacija Vazduhoplovne akademije iz Srbije

Sledi najprometniji vikend: Kako izbeći gužve na aerodromu

Od 2022. godine u Šardži vikend će trajati tri dana

;