INFO BIRO

Eureka: Ili jesi ili nisi - CAR

I posle kažu da nema koristi od piva. :)

Darko Milićević, Foto: Instagram

                   

Zimski talas obgrlio je Evropu, ali jedan srpski profesor došao je do neobičnog izuma koji može da uštedi neverovatnu sumu novca koju svake zime stanovnici Balkana troše za grejanje. Darko Milićević napravio je solarni panel od praznih limenki i postao pravi hit u svim medijima,  piše 24 sata.

Profesor matematike napravio je izum koji će mu uštedeti i do 700 evra godišnje, što je skoro duplo od prosečne srpske plate.

Za sada, solarni paneli od limenki koje je postavio na krov i na radijatore koštali su ga nešto više od 50 evra. Na ideju je upravo došao kada je popio nekoliko svojih omiljenih piva.

                

Eureka - naslov u Dejli Mejlu, Foto: Screenshot

              

- Razmišljao sam kako da napravim lični sistem grejanja koji neću morati da plaćam, jer svako čini sve da bi došao do lakšeg života u godinama ekonomske krize. Shvatio sam da od limenki mogu da nešto slično bakarnim cevima, jer i ovako pijem pivo i zanimljivo je smisliti nešto što može biti alternativa - naveo je Milićević.

Koristeći 44 limenke, Milićević je napravio prototip solarnog panela. Izbušio je 22 rupe u dva daske i lagano nasložio limenke od dna do vrha probivši rupe u njima kao ventilacije, pa ih je obojio u crno.

                

Inovacija Darka Milićevića, Foto: Facebook

               

- Sistem se ponaša poput pravog solarnog panela. Stavio sam ih na južnoj strani kuće, pa sunce greje vazduh u limenkama, a vrućina prirodno ide uz limenke do kuće gde greje unutrašnjost. Koristim i stiropor kako kao izolaciju da ne bih izgubio nimalo topline, a najskuplje od svega me košta to što bojim limenke u crno kako bi privlačile više sunca - naglasio je Milićević.

            

Inovacija Darka Milićevića, Foto: Facebook

                   

Iako je izum odličan, ovaj sistem ne može da radi bez sunca, ali ako zvezda nije sakrivena iza oblaka svakako će biti u pogonu.

Sada, kada bojler uopšte ne koristi i nema troškove kako bi zagrejao vodu, Darko otkriva da će napraviti još panela kako bi zagrejao celu kuću.

- Možda jedan panel nije dovoljan da ugreje čitavu kuću, ali zato će 10 ili 20 to moći da urade. Jedan panel me košta 70 evra; ne računam pivo koje je bilo u limenkama, jer ga svakako popijem. To znači da mogu da sačuvam 700 evra godišnje. Mnogi ljudi su me zvali da podelim ideju i ja sam to učinio, jer zaista volim ovakve inovacije - zaključio je Milićević.

                

Inovacija Darka Milićevića, Foto: Facebook

                

BIRO

            


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.             


Preporučene priče:

Superheroji na ulicama Beograda (FOTO)

Dolče&Gabana: Luksuzni hidžabi i abaje za Arapkinje (FOTO)

Za istoriju: Najlepša fotografija Beograda

;