INFO BIRO

Dubai: Od 1. jula nova tarifa za plastične kese

Zabrana upotreba plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu trebalo bi da stupi na snagu za dve godine

Navika da idemo u nabavku bez torbi u koje ćemo spakovati ono što smo kupili uskoro će biti prošlost. Vlasti Dubaija najavile su da će od 1. jula u svim maloprodajnim objektima, buticima, restoranima, prodavnicama tehnike i apotekama kupcima biti naplaćivane plastične kese za jednokratnu upotrebu. Plaćanja neće biti izuzeti ni oni koji naruče potrepštine online, a opredele se da kupljena roba bude spakovana u plastične kese.

Kako pišu mediji u Zalivu, politika isključivanja plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu u naredne dve godine biće sprovođena u nekoliko faza, jer je plan vlasti u Dubaiju da jednokratne kese budu u potpunosti zabranjene za korišćenje.

Pozivajući se na istraživanje, vlasti u Dubaiju poručuju da 100 posto preduzeća podržava uvođenje potpune zabrane kesa za jednokratnu upotrebu. Oko 85 odsto stanovnika Dubaija reklo je da bi takođe podržalo taj potez.

Razlog je - ekologija. Naime, na stotine kamila i kornjača umiru svake godine zbog upotrebe plastike.

Politika zabrane upotrebe plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu poboljšaće ekološku održivost i podstaći pojedince da smanje upotrebu plastike. 

- S obzirom da održivost postaje globalni prioritet, promena ponašanja zajednice ključna je za očuvanje prirodnih resursa i ekoloških staništa. Promene će na kraju doprineti zdravijoj životnoj sredini, koja je od vitalnog značaja za održavanje održivog i visokog kvaliteta života - saopšteno je iz Saveta.

Tarifa na kese za jednokratnu upotrebu trenutno je na snazi u više od 30 zemalja. Delimična ili potpuna zabrana sprovedena je u više od 90 zemalja širom sveta, što odražava veličinu međunarodnih napora da se smanji potrošnja kesa za jednokratnu upotrebu. Pozivajući se na studije, iz Saveta poručuju da postoji "očigledna veza između kvaliteta životne sredine i kvaliteta života":

- Ključne oblasti povezivanja uključuju uticaj vazduha, vode i kvaliteta zemljišta na fizičko zdravlje; značaj prirodnih staništa i biodiverziteta na mentalno zdravlje i značajnu ulogu koju životna sredina igra u lokalnoj ekonomiji u vitalnim sektorima kao što su turizam, zabava i proizvodnja hrane, između ostalog.

Državni organi su već implementirali više programa za unapređenje zaštite životne sredine i očuvanja resursa. To uključuje integrisanu strategiju upravljanja otpadom za Dubai. Primena naknada za odlaganje otpada koja je započela u januaru ove godine može da pomogne u smanjenju odlaganja otpada na deponijama.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Želja iznad straha: Nikol je 2 puta osvojila Burdž Kalifu

Dubai: Saobraćajni prekršaji koji će vas koštati 3.000 AED

Emirati prvi put u istoriji uvode korporativni porez