INFO BIRO

Dok’n’Ritam: Svetske i regionalne premijere u Beogradu

Odličan program trećeg izdanja jedinog festivala muzičkog dokumentarnog filma u Srbiji

Treći festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam biće održan od 6. do 10. juna u Domu kulture Studentski grad u Novom Beogradu. Jedini festival muzičkog dokumentarnog filma u Srbiji, čiji je ovogodišnji slogan “Eklektika je naš stil”, ponudiće veoma zanimljive dokumentarce, kako u takmičarskim selekcijama, tako i u revijalnom delu programa.

Publika će ove godine imati priliku da vidi više od 10 filmova koji će na festivalu imati srpsku, festivalsku, ali i regionalnu i svetsku premijeru.

Stilska raznovrsnost u dokumentarcima opet je jedna od glavnih karakteristika festivala. Od priča o panku, beogradskoj rokabili sceni, pop zvezdama, velikim hitovima i njihovim stvaraocima (o kojima se često ne zna mnogo zato što obično nisu i izvođači tih pesama), pa sve do filmova u kojima vidimo veterane kulturološke scene u potpuno drugačijem svetlu – Kornelija Kovača, Pecu Popovića, ili one sa druge strane, iz andergraund sveta, odakle dolazi Miomir Grujić Fleka...

Na trećem Dok'n'Ritmu premijerno će biti prikazan film „Ti možeš“ priča o Petru Lovšinu, osnivaču i frontmenu sastava “Pankrti”, kao i film „Pope, vrati se“ o Momčilu Popadiću, čuvenom novinaru, autoru velikog broja ex-yu pop-rok hitova, kao što su “Da mi je biti morski pas”, “Oprosti mi, pape”, “Skitnica”, “Košulja plava”...

Festivalsku premijeru imaće i film “Charlatan Magnifique” koji prikazuje intimni svet velike muzičke zvezde ovih prostora, Roberta Pešuta Magnifica.

 

Pod sjajnim naslovom “Pobednici su dosadni” publika će prvi put imati priliku da pogleda film o životu Žikice Simića, koji je godinama istovremeno bio pregalac rok kulture i zatvorski psiholog, autor legendarnih emisija “Tajanstveni voz” i “Dole na uglu”. Premijeru će imati i film o životu Mladena Vojičića Tife koji, pored prefiksa sjajnog pevača, slovi za jednu od najkontroverznijih ličnosti muzičke scene ovih prostora.

  

Iz Španije na Dok'n'Ritam stiže priča o Hairu Zavali, članu indi-rok benda “Calexico”, i njegovom putovanju od Dakara do Cazamanče, o čemu govori film Palome Zapate “Casamance la banda sonora de un viaje”.

Posle otvaranja trećeg izdanja Dok’n’Ritma biće održan koncert surf rock atrakcije Moussaka (21.00), a potom će publika imati priliku da pogleda film “Maria by Calas” (regionalna premijera) reditelja Toma Vulfa (22.00).

Tokom festivalskih dana u muzičkom delu programa nastupiće muzičari mlađe generacije, koji već imaju svoju armiju pratilaca – u regionu već poznata Sana Garić San Ći sa svojim bendom, kao i indijski umetnik Pandit Sugato Baduri, koji je jedan od najtraženijih mandolinista u Indiji.

U revijalnom delu ovogodišnjeg Dok’n’Ritma, sa posvetom divama na sceni, publika će, pored filma o Mariji Kalas, imati priliku da pogleda u filmove o Grejs Džons i Vitni Hjuston, a festival će zatvoriti film o značajnoj kulturološkoj koordinati grada Beograda – Domu sindikata, koji odnedavno ima novo ruho i novi naziv. Film “Svedok jednog vremena”, pored zvaničnih dokumenata, zauvek će sačuvati atmosferu ove dvorane, kroz emotivne priče umetnika koji su se u dugom vremenskom nizu pojavljivali na njenoj sceni.

  

U sekciji "Work in Progress"  biće predstavljeni zanimljivi dokumentarci u nastankufilm o Lazi Ristovskom, diskografskoj kući Diskos, a na festivalu će se predstaviti i projekat "Rok kamp za devojčice". Interesantne knjige su i ovog puta na programu "Notabuk": Tvornica glazbe – priče iz Dubrave Siniše Škarice, Antikvarnica snova Želimira Altaraca Čička, Ključ bubnja Tama Amile Sulejmanović, Idoli i poslednji dan, i druge.

 

  

Biće dodeljene i tri nagrade - nagrada za najbolji film u nacionalnoj selekciji, nagrada za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji i nagrada publike. Žiri festivala čine Morana Komljenović, rediteljka iz Rijeke, Maja Cvetković “E-Play” i Dejan Dabić, filmski kritičar, urednik filmskog programa Kulturnog centra Niš, selektor festivala Filmski susreti u Nišu.

- U Srbiji je Dok'n'Ritam prvi festival muzičkog dokumentarnog filma, čiji je cilj pre svega edukacija mlađe generacije na temu pop kulture na zabavan način, tj. čuvanje dokumenata iz oblasti muzike. Kulturna istorija i uticaj muzike sa ovih prostora dva su neraskidiva pojma, i muzika jeste obeležila i uticala na sve segmente života. Dakle, prikazivanjem kvalitetnih filmova, inspirativnim razgovorima sa atraktivnim gostima koji stavom i imidžom podržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem muzičkih knjiga – književne vrste koja je u izdavaštvu trenutno u ekspanziji, pažljivo odabranim koncertima, pokušavamo da napravimo jedinstvenu atmosferu Dok’n’Ritam festivala, koji će u svojoj DNK sadržati dokumente našeg ritma – kaže za Naš Biro Sandra Rančić, autor i umetnički direktor Dok’n’Ritma.

Ulaz na celokupan program festivala je slobodan, a satnicu programa možete da pogledate OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Više ništa neće biti kao pre: Novo lice Saudijske Arabije

Priče iz pustinje: Vinorel umetnice iz Srbije očarao šeike (VIDEO)

FOTO-PRIČA: Top 11 mesta u Srbiji koja morate da posetite