INFO BIRO

Crnogorci dobili prvi r(j)ečnik: Svaka druga - Njegoševa!

Crnogorska akademija nauka i umetnosti objavila je prvi dio Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika.

Na nešto više od 500 stranica popisano je 12.018 riječi koje počinju slovima A, B i V zajedno sa informacijama o njihovom izgovoru, porijeklu, gramatičkom statusu, značenju i upotrebi, pišu Vijesti.

Tekstualni dio upotpunjuju i grafičke ilustracije. Autori Rječnika poručili su da ovaj projekat predstavlja temelj crnogorskog identiteta.

- Rječnik otkriva leksičku riznicu koja je zajednička Njegošu i današnjim govornicima crnogorskog jezika. Dakle, slobodno možemo reći da nam je svaka druga Njegoševa. Svi značajni pisci 20. vijeka koji su doprinijeli uspostavljanju crnogorske tekstualnosti zastupljeni su u izvorniku - kazala je predsjednica Savjeta za izradu rječnika Tatjana Đurišić-Bečanović.

Rječnik je opšteg tipa i namijenjen je široj čitalačkoj publici. U njemu je popisano i 3.446 riječi koje pripadaju narodnom govoru i odražavaju crnogorski mentalitet.

- Lekseme avizan, azman, azmanka, balamutina, bambrek, barač, bječve, bjelače, vazdan, valutak, vastače, velji, viganj i mnoge druge označavaju one djelove kulturne i društvene stvarnosti koji izmiču modernom životu i padaju u zaborav - kazala je profesorica lingvističkih nauka Jelena Bašanović Čečović.

O istorijskim kontaktima Crnogoraca sa drugim narodima svjedoče pozajmljenice koje su takođe našle mjesto u ovom Rječniku. Najzastupljenije su riječi čije se porijeklo vezuje za orijentalne i romanske jezike dok je manje onih koje potiču iz grčkog, njemačkog, mađarskog, ruskog i albanskog. Popisane su i pozajmljenice iz engleskog jezika koje su se odomaćile, poput riječi blog, bestseler, bilbord, botoks, web i druge.

Nekako u isto vrijeme, prelijepa glumica Monika Beluči uključila se u kampanju promocije srpskog jezika - opširnije pročitajte OVDJE

BIRO/Vijesti


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Dubai biblioteka: Četiri i po miliona knjiga na jednom mestu

Naš Danilo trči za one kojima je najteže - PODRŽITE GA!

Top 10 dokaza da ste odrasli u Jugoslaviji (VIDEO)