INFO BIRO

Bosanci za Ginisa: 13.000 palačinki na jednom mestu! (FOTO)

Najveći slatki izazov

Palačinak, palačinka, skoverac... Na Balkanu je mnogo naziva za jednu te istu brzu, jeftinu i omiljenu poslasticu od jaja, brašna, mleka, kisele (ili obične) vode, šećera i malo soli. Nadevi su različiti – džem, pekmez, marmelada i ostale varijacije na temu kombinacije šećera i voća, Nutela, orasi, šećer, eurokrem, med..., kao i slane varijante – sa sirom, šunkom, pohovane... Bez ikakve sumnje, palačinke su u ex-Yu nezaobilazne na trpezi barem nekoliko puta mesečno.

Ove jeseni, posetioci Sarajeva imaće priliku da na jednom mestu vide (i degustiraju) čak 13.000 palačinki!

U okviru 40. po redu Međunarodnog sajma turizma i ugostiteljstva u Sarajevu, koji će biti održan od 24. do 26. oktobra, organizatori će pokušati da obore Ginisov rekord u pripremanju i serviranju palačinki.

U sklopu bogatog programa najavljeni su i Internacionalni kup kuvara i poslastičara, Internacionalni kup barmena i prva konferencija o gastro-turizmu. Glavni cilj manifestacije je afirmacija domaće turističke ponude i prirodnih potencijala, kao i predstavljanje turizma kao važne privredne grane BiH.

Ono što će zasigurno privući najveću pažnju je najava obaranja Ginisovog rekorda u serviranju 13.000 palačinki, u organizaciji “Kluba ljubitelja palačinaka”, na platou kod Skenderije.

  

  

Palačinke su se više puta našle u “Ginisovoj knjizi rekorda”. Najvišu kulu od ove poslastice napravio je australijski kuvar Endi Vrobel – bila je visoka 76 centimetara. Pre njega rekord je držao Krunoslav Budiselić iz Hrvatske sa kulom od 74 centimetra palačinki.

Met Stoni je na takmičenju u brzom jedenju palačinki uspeo da ostvari neverovatan rezultat – za svega osam minuta uspeo je da smaže čak 113 komada!

Nemac Manuel Gnoza postavio je novi svetski rekord u bacanju palačinki u vis – uspeo je da baci palačinku čak četiri i po metra, i da je iznova dočeka u tiganju :)

Rekord za najveću palačinku drži ekipa iz Mančestera, koja je 1994. uspela da ispeče palačinku široku 15 metara. Da bi palačinka bila dobro ispečena sa obe strane, okretali su je dizalicom.

Najskuplja palačinka prodaje se takođe u Mančesteru u restoranu "Opus One" hotela "Radisson Blu Edwardian", i košta 800 funti. Uz palačinku, nadevenu jastogom i kavijarom, dobijate i šampanjac “Dom Perignon”.

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

FOTO-PRIČA: Da li ste spremni za novi DUBAI FITNES IZAZOV?

Nova dimenzija šopinga: Niče najveći tržni centar na planeti (VIDEO)

Dubai kakav ne poznajete: Život na sukovima (FOTO)