INFO BIRO

Beograd je svet: Filmski hitovi na festivalu Dok’N’Ritam

Drugo izdanje Festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam - praznik za ljubitelje filma i rokenrola!

Posle prošlogodišnjeg "probijanja leda" i fantastične posećenosti prvog izdanja Festivala muzičkog dokumentarnog filma, Dok'N'Ritam ove godine ponovo otvara vrata u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu. Od 1. do 4. juna na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima i, kao i 2016, okupiće najeminentnija imena iz ove oblasti.

Takmičarski program festivala podeljen je u dve celine - međunarodnu i nacionalnu selekciju. U revijalnom delu publika će imati priliku da na otvaranju festivala premijerno u regionu pogleda film „Rumble: The Indians Who Rocked the World“, film o ulozi starosedelaca Severnoameričkog kontinenta u istoriji popularne muzike;. Priča je isprepletena oko neverovatnih karijera nekih od najvećih muzičkih legendi koje su poreklom indijanci: Čarli Paton, Džimi Hendriks, Robi Robertson, Mildred Bejli… Film otkriva njihov uticaj pripovedajući o esencijalnom, mada do sada sakrivenom poglavlju rokenrola, džeza, bluza i soula koje je neraskidivi deo našeg kulturnog identiteta. Film koji će beogradska publika premijerno moći da pogleda na Dok'N'Ritmu dobio je specijalnu nagradu žirija za maestralnu naraciju na festivalu Sandens 2017, kao i nagradu publike za najbolji film na festivalu Hot Doks Toronto 2017. 

Srpsku premijeru imaće film „Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words“, vispren i uzbudljiv dokumentarac  o Frenku Zapi, jednom od najuticajnijih muzičara druge polovine XX veka.

Dokumentarci o ex-yu zvezdama

U okviru takmičarskog programa, između ostalog, biće prikazani filmovi „No smoking in Sarajevo“ (srpska premijera), dokumentarac o bendu Zabranjeno pušenje. Filmovi koji govore o pop rok sceni 70-ih godina na ex-yu prostorima, grupama "Lutajuća srca" (iz Niša), pod nazivom Lutajuća srca – arhiv emocija i Buldožer – LP “Pljuni istini u oči", takođe će biti deo takmičarskog programa.

Biće prikazan i „Neka je dan radostan“, zanimljiv dokumentarac o poznatoj makedonskoj rok grupi Kulturno umetnički rabotnici ( srpska premijera). Publika će imati priliku da se provoza hip hop prugama kroz bosanski film „Soul train“ (srpska premijera), a saznaće se i kako je „Panta dospeo na kazan” (svetska premijera) i „Zašto je Dragan napravio orkestar“. "Najvažniji dečko na svetu" naziv je još jednog veoma interesantnog filma, u kom će publika imati priliku da upozna fanove Džastina Bibera, a tu je i neobična priča o ljudima koji se prerušavaju u heroje stripa i filma - "Vanila Stop!" u Vice produkciji…

Još jedan programski novitet jeste i fokus na muzičke dokumentarce određene kinematografije – ovog puta, izbor je pao na grčku kinematografiju, pa će publika imati jedinstvenu priliku da premijerno pogleda četiri grčka ostvarenja.

  

Buntovnici u knjigama

U programu festivala nazvanom Notabuk biće predstavljene knjige koje se bave muzikom i muzičarima. Festivalu u goste dolazi Rockmark – prva muzička knjižara u regionu, koja na svojim policama trenutno broji više od 800 naslova muzičkih knjiga. Na Dok'N'Ritmu razgovaraće se o knjigama posvećenim sastavima Doors, Kurtu Kobeinu, Brus Sprinstinu; biće predstavljene najnovija biografija “Prince” i  nove muzičke knjige "Godine na 6" Vlade Džeta i "Kada kažeš da sam tvoj" Gorana Skrobonje.

Posebno zanimljiv program festivala biće Work in progress koji predstavlja muzičke dokumentarce koji su trenutno u nastanku. Ove godine publika će moći da čuje sve o četiri muzička dokumentarca u nastajanju. Reditelj Milan Nikodijević sprema film „Rokopisac“, posvećen radu Petra Pece Popovića, novinara, publiciste i utemeljitelja rok kulture na ex-yu prostorima. Rediteljka Biljana Tutorov predstaviće nam film o Darku Rundeku i Kargo Orkestru, pod nazivom Kargo, a u ulozi koproducenta, predstaviće  i dokumentarac o Tusti, prerano preminulom pevaču sastava KUD Idijoti, hrvatskog reditelja Andreja Korovljeva. Reditelj Pavle Terzić će predstaviti dokumentarac BPM o elektronskoj muzici.

Tema ovogodišnjeg Dok'N'Ritma je uticaj žena na muzičku scenu regiona danas, kao i značaj muzičkih dokumentaraca i festivala muzičkog dokumentarnog filma u okruženju.

Na otvaranju festivala, u četvrtak uveče, 1.juna, nastupiće regionalna zvezda mlađe generacije Sara Renar. Tokom festivala, planirana su još dva koncertna nastupa : zatvaranje festivala obeležiće koncert iznenađenja, a grupa Kulturno Umetnički Rabotnici iz Makedonije, sviraće uz njima posvećen film “Neka je dan radostan”, koji se nalazi u međunarodnom takmičarskom programu.

Žiri drugog Dok'N'Ritam festivala koji čine Toni Šarić, promoter muzickog filma, direktor festivala dokumentarnog rock filma DORF, koji iza sebe ima deset uspešnih izdanja, zatim muzičar Rambo Amadeus i reditelj Mladen Đorđević, jedan od selektora FEST-a, dodeliće dve nagrade - za najbolji film iz međunarodne, i za najbolji film iz nacionalne selekcije.

Publika će opet imati priliku da odlučuje o najboljem filmu (poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade žirija i publike) koji će dobiti nagradnu skulpturu, čiji je autor regionalno poznati vajar Vitold Košir, a posle projekcija filmova biće održani razgovori sa autorima.

- Drugo izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam donosi nam neke sasvim nove priče o muzici i muzičarima širom planete - kaže umetnička direktorka festivala Sandra Rančić. - Šarenoliko, puno impresivnih rifova, sinkopa koje naglašavaju poruku određene zajednice ili pojedinca. Glavni kod ovogodišnjeg izdanja festivala jeste  predstavljanje  stvaralaca koji u svom izrazu  muziku koriste kao bazu za profilisanu poruku koju u Kosmos šalju igrom, performansom. Da, na dobrom smo putu; činjenica je da se domaća produkcija uvećala i da su se stekli uslovi za nacionalnu takmičarsku selekciju i afirmaciju žanra. Ogroman istorijsko- kulturološki uticaj koji su izvršili muzičari u prošlom veku, obećava nam veliki broj muzičkih dokumentaraca u XXI veku. I zato, krenimo odlučno! Dok je ritma, Dok-en-ritam biće tu da to zabeleži!

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Lek za nostalgiju: GO4TV - tvoja televizija gde god da si!

Život kao pesma: Do posla u UAE za manje od 24 sata! (VIDEO)

Stiže mesec Ramazana (FOTO)