BIRO PRIČE

Stiže mesec Ramazana (FOTO)

Ove godine Ramazan će najverovatnije početi 27. maja i trajaće 29 dana

Iako još nije zvanično potvrđen datum početka ramazanskog posta, on će ove godine najverovatnije "pasti" u subotu, 27. maja i trajaće do poslednje subote u junu, kada će u čitavom muslimanskom svetu biti proslavljen Ramazanski Bajram.

Iako Ramazan "pada" uvek istog dana po islamskom kalendaru, datum po gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu. Ova razlika podrazumeva da ramazanski post svake godine počinje 10 dana ranije nego prethodne ili, tokom prestupne godine, 11 dana ranije nego prethodne. Datum početka Ramazana takođe može da se razlikuje od države do države,  u zavisnosti od toga da li je mesec viđen ili ne. Ono što je za sada potvrđeno, prema navodima medija u Zalivu, jeste da će u Bahreinu mesec posta početi 27. maja, pa se pretpostavlja da će i u drugim zemljama Bliskog Istoka sveti mesec Ramazan početi istog datuma.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima tokom Ramazana radno vreme biće skraćeno za dva sata.

  

  

Za muslimanske vernike, Ramazan podrazumeva uzdržavanje od hrane i pića od svitanja do zalaska sunca, kao i posebne molitve tokom noći. Trajanje dnevnog posta zavisi od broja sati od izlaska do zalaska sunca.

Tokom trajanja Ramazana vernici se ne uzdržavaju samo od hrane i pića, već i od loših misli i dela. Po rečima Poslanika Muhameda, post kvare laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled. Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vernik s time prestane čim se priseti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

  

U Islamu su dela valjana ako se učine u ime Alaha, pa je potrebno pre zore odlučiti da će se postiti (učiniti nijet) u ime Alaha. Post se prekida u trenutku zalaska sunca odlaskom na iftar, a dobrim delom se smatra organizovati iftar za prijatelje i rodbinu. Zapisane su reči Poslanika Muhameda: "Ko nahrani postača, imaće nagradu kao i onaj što je postio, a postaču nagrada neće biti umanjena".

  

Obavezu posta nemaju svi muslimanski vernici; izuzeti su deca pre puberteta, bolesnici, iznemogli od starosti, oni koji ne mogu da izdrže post zbog teških poslova, putnici, kao i žene u trudnoći ili dojilje koje ne mogu da izdrže post. Njima je dozvoljeno da odlože post i da ga nadoknade dan za dan (dok ne stigne sledeći Ramazan, a da nisu postili prethodni) ili da nahrane po jednog siromaha za svaki propušteni dan posta.

  

Ukoliko će vam ovo biti prvi mesec Ramazana na Bliskom Istoku, potrudite se da se pridržavate sledećih pravila kako ne biste dovodili vernike u iskušenje.

1. Nemojte jesti ili piti u javnosti u vreme posta.

2. Izbegavajte zakazivanje radnih ručkova.

3. Iftar je poseban obrok za svakog vernika koji je na postu. Ukoliko vas neko od prijatelja ili kolega pozove na iftar, prihvatite poziv, jer je to velika čast za domaćina. Ujedno, tako ćete ojačati prijateljske, kolegijalne i komšijske odnose i bolje upoznati običaje koji su vam, možda, do sada bili potpuna nepoznanica.

4. Budite fleksibilni prema kolegama koje su na postu. Razumite ih ako primetite da nisu energični i preduzimljivi u radnom okruženju kao ranije. Biti bez hrane i vode od izlaska do zalaska sunca zaista nije lako, pogotovo ne na vrućinama koje smetaju i nama koji se tokom cele godine hranimo uobičajeno i možemo da uzimamo vodu i sokove kad god poželimo.

5. Nikada, ali nikada nemojte reći prijatelju koji posti da je to super jer će brzo smršati. Ramazan nije dijeta, već čeličenje volje i veliki psiho-fizički izazov. Svima koji praktikuju ramazanski post budite podrška i pokažite puno razumevanje ne samo rečima, već i delima - znaće to da cene.

Više o običajima koje bi trebalo praktikovati tokom meseca Ramazana pročitajte OVDE

BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Super prilika: Zaposlite se u javnom sektoru u Emiratima

Na bolovanje po novom pravilu

Tri dana neverovatnih popusta: Pripremite se za šoping!


;