INFO BIRO

Bašte u Muzeju budućnosti posebna atrakcija

Dizajnirane da budu dom za oko 100 vrsta drveća i biljaka, bašte će biti odraz prirodne raznolikosti i ekološkog nasleđa UAE

Upečatljivi eksterijeri i arhitektonsko čudo - Muzej budućnosti u Dubaiju, svakako će biti glavna tema za razgovor uoči otvaranja 22. februara, ali bašte koje će okruživati ovo velelepno zdanje, same su po sebi atrakcija. 

Dizajnirane da budu dom za oko 100 vrsta drveća i biljaka, bašte će biti odraz prirodne raznolikosti i ekološkog nasleđa UAE. 

Bašte su ključni deo dizajna zgrade, smeštene na velikom zelenom postolju na kome zgrada stoji, opremljene su automatizovanim sistemom za navodnavanje i prilagođene su za pčele i ptice. 

- Biljne vrste i tehnike navodnavanja, postavljene su u skladu sa geografskim položajem i klimom u UAE - navedeno je u zvaničnom saopštenju. 

- S obzirom na jedinstvenu postavku zgrade, tradicionalne tehnike ozelenjavanja bile su veliki izazov. Bio je potreban potpuno nov način sadnje - dodaje se. 

- Sa letnjim temperaturama u Dubaiju koje dostižu blizu 50 stepeni i sa prosečnom količinom padavina od 130 mm godišnje, navodnavanje je bilo jedna od glavnih tema. Pametni sistem koristi podzemnu prostirku koja dovodi vodu direktno u koren, ciljano i efikasno - objašnjeno je u saopštenu. 

Strme padine visoravni omogućavaju brzo oticanje vode, a pored toga, sistemi za sakupljenje i reciklažu vode se koriste za smanjivanje rasipanja dragocene tečnosti za otprilike 25 odsto. 

Muzej budućnosti u Dubaiju, još jedna arhitektonska ikona najpoznatijeg grada-emirata, biće otvorena 22. februara, a ulaz će koštati 145 AED.

Ulaznice su puštene u prodaju na sajtu muzeja www.motf.ae, a besplatan ulaz obezbeđen je za decu mlađu od tri godine i Emiraćane starije od 60 godina.

Svima koji su nabavili karte onlajn biće dodeljen vremenski termin kada moraju da stignu.

Zgrada se uzdiže 77 metara iznad zemlje i sastoji se od 1.024 jedinstvene kompozitne ploče od nerđajućeg čelika ukrašene arapskom kaligrafijom, sa fasadom koja prikazuje tri citata iz pesama šeika Muhameda.

Naš BIRO


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

Đorđe dovodi zvezde iz Srbije u UAE: Estrada voli dijasporu

BOJANA MILANOVIĆ KONDOUROUJIAN: Uvek smo tu jedni za druge

Sajam knjiga u Dubaiju: Udruženje MALI SVET za decu Srbije

;