KUHINJICA

​BIRO FIT RECEPT: MLEKO OD BADEMA (Foto)

Instruktor i šef sirove hrane Ana Petrović za Naš Biro otkriva recept pomoću kog ćete poboljšati zdravlje i istopiti višak kilograma

Sećam se da sam se pre dve godine prvi put zbunila kad sam u radnji videla bademovo mleko. Pa i mleko od ovsa, lešnika, pirinča… Uopšte mi nije bilo jasno ko je to izmislio i šta je to... A sećam se dobro i cene jednog litra od tih fensi “mlečnih” napitaka. Sigurno ste i vi naleteli na slične cene u “Spinneysu”:

Ali kad sam shvatila kako se to mleko pravi, prosto mi je bilo smešno da ikada više dam tolike pare na kupovno. Delim recept sa vama da biste i vi uštedeli, a pritom pili čisto bademovo mleko bez trunke aditiva. Čak i ako piše na pakovanju da ih nema… da li im verujete?

Domaće bademovo mleko može da “preživi” 2-3 dana u frižideru (ako uspete da ga držite toliko dugo, moje se obično odmah iskoristi), što znači da sigurno stavljaju bar nešto da produže rok trajanja.

Za ovaj jednostavan recept potrebni su:

- bademi

- voda

- blender

- gaza (ili specijalna kesica za ceđenje koja propušta samo tečnost, možete da je kupite u “Lakelandu”)

Odnos badema i vode je 1:3, a ako želite “krem” stavite manje vode. Bademe i vodu izblendirajte; nije neophodan skup blender, bilo koji će završiti posao samo ga ostavite da radi malo duže. 

Tu smesu procedite kroz gazu jer će uvek ostati komadići badema, a mleko treba da bude bez “pulpe”.

I to je to!

Sledeći korak je kako napraviti mleko još ukusnijim. Možete dodati kafenu kašičicu vanilinog sirupa, malo meda ili agavinog sirupa i trunku soli. Možete mleko zasladiti i urmama ako želite da izbegnete zaslađivače. U tom slučaju urme ubacite u blender zajedno sa bademima.

Mleko držite u frižideru. Možete ga koristiti za šejkove, kolače, kafu (cappuccino sa bademovim mlekom je fantastičan, naročito ako dodate malo vanile)… 

Ako nešto pođe naopako, uvek sam tu da odgovaram na vaša pitanja. Pratite me na www.facebook.com/anarawfood i na sajtu www.anarawfood.com, i pišite mi.

P. S. Badem je jedna od namirnica koja bez po muke “topi” salo – imajte to na umu ako želite da smršate :-)

Ana Petrović


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

BIRO fit vodič: Siti, zdravi i vitki - evo kako!

Naša Marija - dubajćanska zvijezda!

Gurmanski vodič kroz Dubai (VIDEO)


;