BIRO PRIČE

Zastava Srbije proglašena najlepšom na svetu

U anketi koju je sproveo sajt Ranker, a u kojoj je učestvovalo više od milion ljudi, srpska zastava proglašena je najlepšom na planeti

Srpska trobojka proglašena je najlepšom zastavom na svetu, u anketi koju je sproveo sajt Ranker. U anketi je učestvovalo više od milion ljudi, a sajt je objavio rang-listu od 50 najlepših zastava širom planete.

Heraldičar đakon Hadži Nenad Jovanović podseća da se prva zastava koja se pominje u nekim istorijskim izvorima u vezi sa Srbijom i srpskim vladarima, pominje u vreme prvog srpskog krunisanja kralja Zete Mihajla Vojislavljevića, koji je dobio krunu od rimskog pape Grgura Sedmog.

- Uz krunu, kralj Zete dobio je i zastavu za koju se kaže da je zastava Svetog Petra. To je prva zastava koja bi se mogla povezati sa Srbijom - ističe đakon Hadži Nenad Jovanović.

Prema njegovim rečima, uslovno rečeno, apokrifni grbovi Nemanjića imaju dvoglavog orla. Oni su imali pravo da na svojoj vladarskoj odeždi nose dvoglavog orla, u različitim bojama, i to prema hijerarhiji. 

- Dvoglavi orao se dokumentovano našao na vladarskom srpskom grbu tek od vremena despota Stefana Lazarevića, prvog gradonačelnika Beograda, koji je Beograd učinio prestonicom Srbije. Na jednom od njegovih novčića na štitu je dvoglavi orao. Koristio se i pre toga, ali je ovo bio prvi put da se on u heraldički ispravnom smislu upotrebljava kao grb Srbije - objašnjava Hadži Nenad Jovanović. 

Kako kaže, zastava ima simboliku koju joj čovek pripiše. On, kao pravoslavac, u zastavi Srbije vidi duhovnu simboliku. 

- Crvena boja u pravoslavnoj ikonografiji je božanska boja, plava boja je ljudska boja, boja ljudske prirode Hristove, a bela boja simboliše čistotu, etičku i moralnu. Naš barjak je bogočovečanski barjak. Poreklo boja na zastavi je teško dokučiti, jer se one nalaze na zastavama većine svetskih država - navodi Jovanović i dodaje:

- Prva srpska ustavno regulisana zastava imala je raspored boja koji je bio isti kao što je na današnjoj zastavi Republike Hrvatske, crveno, bela i plava. To je bilo po Sretenjskom ustavu, a kasnije se raspored boja promenio. Posle Drugog svetskog rata nova Jugoslavija na zastavi je imala petokraku. Ta zastava je sudska nacionalna trobojka i u to vreme su istu zastavu imale i Srbija i Crna Gora. U Srbiji je petokraka uklonjena 1992. godine, a od 2004. godine vraćamo zastavu sa dvoglavim orlom. Ona je ikonografska predstava simfonije, crkve i države, dve glave koje se nalaze na telu jednog organizma. Crkva i država – patrijarh i kralj, Sveti Sava i Stefan Prvovenčani koji zajedno rade na dobrobiti naroda srpskog - zaključio je đakon Hadži Nenad Jovanović.

Naš BIRO/RTS


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

SIMBOLI BLISKOG ISTOKA: Kako su nastale abaja i kandura

Manastir Sretenje - duhovna riznica Srpske Svete gore (FOTO)

Divlja, posebna i čistog srca: Najlepša razglednica BiH


;