BIRO PRIČE

SIMBOLI BLISKOG ISTOKA: Kako su nastale abaja i kandura

Istorijat arapske odeće potiče iz preislamskog vremena

Abaja je tradicionalna arapska odeća karakteristična za Arapkinje sa Bliskog istoka, posebno iz Saudijske Arabije i regiona Persijskog zaliva. Crne boje i do poda, abaja je osmišljena da prekriva ženske obline.

Tradicionalne abaje su jednostavne, čisto crne boje, dok poslednjih godina sve češće nailazimo na razne ukrase, prilagođene rezove, kristale, zlatne niti, šljokice, čipke i sve više postaju popularne dizajnirane abaje iza kojih stoje najpoznatije modne kuće kao što su „Yves Saint Laurent“ i „Versace“.

Ipak, ukoliko se osvrnemo na istoriju i religiju, nigde u Svetoj knjizi Kurana nećemo pronaći ajet u kom se nalaže nošenje ove tradicionalne odeće.

Zapravo, samo poreklo abaje potiče iz preislamskog vremena kada su se žene iz Persije koje su ostajale udovice pokrivale kako drugi muškarci ne bi znali da su ostale bez muževa, te su Arapkinje, vodeći računa o svojoj bezbednosti, preuzele ovaj način zaštite.

Sigurno je da danas abaja predstavlja simbol pokornosti, skromnosti i zaštite, ali i dah prestiža i luksuza na arapski način.

Naravno, i muškarci imaju svoju tradicionalnu nošnju koja se vezuje za zemlje Zaliva, a u pitanju je kandura, poznata i kao dišdaša, koja predstavlja mušku haljinu dužine do nožnih prstiju. Obično ima duge rukave i bele je boje.

Simbolizuje čistotu i skromnost, budući da sve deluju isto i sudeći po njoj ne možete proceniti kog statusa je osoba koja je nosi.

Međutim, poslednjih godina imućni Arapi dodaju skupocene manžetne na svoje kandure, kako bi se ipak izdvojili od prosečnih sunarodnika.

Naš BIRO/Put Orienta


Lajkujte našu Facebook stranicu da budete u toku sa najnovijim informacijama na Bliskom istoku.

NAŠ BIRO je portal o Bliskom istoku namenjen ex-yu populaciji.


Preporučene priče

SIMBOLI BLISKOG ISTOKA: Zašto su kamile toliko posebne?

Saudijska Arabija: Novi zakoni daju ženama veća prava

Kalba: Vladar Šardže otvorio 60 metara visok toranj sa satom


;