BIRO PRIČE

​VODIČ ZA MEDICINARE: KAKO DO LICENCE ZA RAD U EMIRATIMA

Ukoliko nameravate da se zaposlite u zdravstvenom sektoru u UAE, sledite ova uputstva.

Snažan razvoj zdravstvenog sektora u UAE čini ovu zemlju primamljivom destinacijom za zdravstvene radnike. Kako je za rad u oblasti zdravstva neophodna licenca, prvi korak ka zaposlenju je podnošenje zahteva za licencu i polaganje ispita .

Elementarni uslov je dobro poznavanje engleskog jezika, s obzirom na to da se ispit polaže na engleskom i da posao zdravstvenog radnika podrazumeva visok stepen odgovornosti, za šta je dobro sporazmevanje polazna tačka za kvalitetno obavljanje posla.

Neophodno je i radno iskustvo, a dužina radnog iskustva zavisi od profesije, pa će negde biti potrebno dve godine, a negde više. Za mali broj zanimanja dovoljna je i jedna godina radnog iskustva. Zahteve koje bi trebalo ispuniti za sticanje DHA, HAAD ili MOH licence za različite profesije možete pogledati  OVDE.

Za prijavu za HAAD licencu u Abu Dabiju pogledajte  OVDE   

DHA LICENCA

Prvi korak za prijavu je otvaranje naloga na sajtu Dubai Health Authority (License servicing/New User Registration), a onda sledite uputstva. Pogledajte tutorijal za prijavu:

Ili, ako vam je pregledniji PDF format, kliknite OVDE.

Na početku video-uputstva navedeni su neophodni dokumenti za prijavu. Dokumente koje podnosite treba prevesti i overiti, a ukoliko imate licencu iz svoje zemlje, priložite i nju.

Dokument koji dokazuje prethodno iskustvo treba da sadrži naziv radnog mesta, tačan vremenski period zaposlenja, opis poslova, kontakt. Najbolje bi bilo da ga odštampate na memorandumu sa svim podacima, od neposrednog pretpostavljenog do odeljenja i ustanove. Pošto priloženi dokumenti budu provereni, dobijate informaciju o odobrenju ili odbijanju zahteva.

Ukoliko je zahtev odbijen, moguće je da su primljeni podaci nepotpuni, pa je potebno naknadno obezbediti dokumente koji nedostaju.

Ukoliko je zahtev odobren, sledite uputstva o plaćanju i zakazivanju ispita. Neko će reći da je ispit težak, neko se sa tim neće složiti, ali svakako ga treba shvatiti ozbiljno i dobro se spremiti.

Odgovore na najčešće postavljana pitanja možete pogledati na OVOM LINKU

Troškove za dobijanje licence možete proveriti OVDE

Posle položenog ispita dobijate Eligibility Letter sa kojim možete tražiti posao, a nakon dobijanja ponude ili zaposlenja, proces se završava uploadovanjem Labor Card ili Job Offer Letter i Malpractice Insurance Letter, plaćanjem troškova izdavanja licence i izdavanjem licence.

Posle položenog ispita posao bi trebalo naći u okviru jedne godine, koliko važi položen ispit. Sa Eligibility Letter posao se može dobiti samo u Dubaiju, a po dobijanju licence i određenog vremenskog perioda možete tražiti posao i u drugim emiratima. Od prošle godine moguće je preneti licencu, čime je značajno olakšan prelazak iz jednog u drugi emirat.

Navedeni linkovi sadrže najvažnije podatke koji su neophodni za dobijanje DHA licence. Iako može delovati komplikovano, ako se postupak dobro prouči i precizno slede uputstva, put do licence može da bude lakši nego što izgleda na prvi pogled.

Srećno!

Aleksandra Sekulić


Lajkujte našu Facebook stranicu, da budete u toku sa najnovijim dešavanjima na Bliskom Istoku.  
NAŠ BIRO je portal o Bliskom Istoku, namenjen ex-Yu populaciji.


Preporučene priče

Život u Emiratima: Tri najvažnije stvari prilikom traženja posla

Emirati - vaša nova adresa: Koliko vam para treba za normalan život?

Život u UAE - "za" i "protiv": Zašto su nam priče toliko različite?


;