BIRO PRIČE

Emirati - vaša nova adresa: Koliko vam para treba za normalan život?

Život na novoj adresi otvara niz pitanja koja možda sebi nikada ranije niste postavili...

Imali ste stan (sopstveni ili iznajmljen), znali ste koliko košta hrana, koliko novca izdvajate za komunalije, koliko vam preostaje za izlaske… Evo o čemu ćete morati da razmišljate ako odlučite da se preselite u UAE... 

Smeštaj je ovde izuzetno bitna stavka jer vam je to najveći trošak; da li vam je firma obezbedila “krov nad glavom” ili ne, diktira pregovore za platu. Jače kompanije uglavnom obezbeđuju smeštaj; ako niste u braku i dolazite sami, očekujte cimera (osim ako niste u top managementu, ali onda ovaj post i nije za vas). Ukoliko dolazite sa porodicom, umesto smeštaja vam daju “living out allowance”, pa vi tražite stan da se uklopite u cifru.

U baš jakim kompanijama je princip da nađete stan, donesete im ugovor i oni iskeširaju, ali to je već “uboden bingo”; ako vam se ukaže takva prilika, ostatak ovog posta vam ne igra nikakvu ulogu - preskočite ga i osećajte se srećno i zadovoljno.

Ako vam kompanija nije obezbedila smeštaj, plata od 2.000 eura nije baš dovoljna za život. Jer, cena iznajmljivanja stana je od 1.000 eura pa naviše, u zavisnosti od lokacije. Ukoliko nađete jeftinije, to će uglavnom biti na dalekoj periferiji, tako da pare koje ste uštedeli će otići za prevoz do posla i nazad.

Ako tek tražite posao u Emiratima, informišite se na vreme kako to da uradite, kolika je konkurencija, šta vas čeka pre nego što stignete...

Plata i cene

Ne kažem da nije izvodljivo, ali je jako teško i ne bih preporučio prihvatanje ponude ispod 2.500 eura ili 3.000 eura (12.500-15.000 AED). Neko reći kako u Srbiji rade i za 200 eura ili nemaju posao uopšte, i kako bi opušteno za 700-800 istih došli ovde. E pa rođaci, takve egzibicije van svoje zemlje nisu baš najpametnije; prestanite da gledate samo iznos, gledajte i troškove! Prvo, uzmite u obzir da vrednost tog iznosa varira u zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazite, što će reći da 700 eura u Srbiji nije iste vrednosti kao ovde u Emiratima.

U poslednjih godinu dana iznos koji je potrebno izdvojiti za mesečne troškove hrane i kućnih potrepština se udvostručio. Prošle godine u ovo vreme je potrošačka korpa u proseku bila oko 100 do 120 eura mesečno za dvoje, prošlog meseca 200 eura (i to samo ako birate gde kupujete, inače može isto to da vas košta i 400 eura!). Za obrok van kuće (računam kuvanu hranu) potrebno je minimalnih 20 eura na dnevnom nivou.

Izlasci

Ukoliko planirate da ne mrdate iz stana, onda vam je tih 700-800 eura sasvim dovoljno. Ali, ako volite da izlazite, računajte da vam je za jedno piće potrebno minimum pet-šest eura (toliko košta pivo). Ako odete u malo bolji klub, budite spremni da piće platite od 20 eura pa naviše, a ako ste klasičan Srbin pa naručite dupli Džek i Red Bull, eto minimum 50 eura manje u vašem džepu!

Ukoliko u Emirate dolazite "na gotovo", tj. već imate obezbeđen posao i smeštaj, a Vaša "druga polovina" dolazi da Vam pravi društvo, pročitajte zanimljivo iskustvo nezaposlene žene u Emiratima.

Srđan Novaković

         

Preuzeto sa bloga PISMA IZ ARABIJE;